Преди началото на сезона за изкачване на връх Еверест, Непал обяви, че има има ново изискване към всички алпинисти, които са решили да изкачват най-високия връх в света. 

Властите съобщават, че всички катерачи ще трябва да наемат и използват проследяващи чипове по време на своето изкачване, съобщават от CNN. 

"Много компании вече използваха такова оборудване, но сега това се превръща в задължение за всички алпинисти", казва представител на туристическото министерство в Непал пред CNN.

Очакванията са, че чиповете за проследяване ще намалят драстично времето за проследяване в случай на инцидент. 

От туристическото ведомство казват още, че всеки един чип ще струва около 10-15 долара и ще бъдат зашивани в якетата на всеки алпинист. След като приключи изкачването, чиповете ще бъдат разшивани, връщани на правителството, а след това ще бъдат давани на следващите изкачващи се. 

Едно катерене на Еверест, който е най-високият връх със своите 8,849 метра, струва около 35 хил. долара. 11 хил. долара излиза позволението за изкачването на върха, повечето хора го правят през Непал. Към тази сума се добавя оборудването, провизиите, кислородът, шерпа, който да помага на изкачващия се и още други разходи. 

Изкачването отнема около два месеца. Това обаче зависи от метеорологичните условия, които трябва да са стабилни. Именно заради това месец май е най-подходящият период за подобно нещо. 

През 2023-та година Непал издава 478 разрешения за изкачване на върха. 12 алпинисти загинаха, а 5 още се издирват.