"Албум с истории“ на Андонис Георгиу е книга, която няма равна на себе си. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. Авторът е носител на Европейската награда за литература за 2016 г.

Тя сравни стила му с латиноамерикански.

"Това е много интересно написано произведение. Няма главни букви, почти няма и точки.“

Сюжетът е вдъхновен от истинска история, но всъщност това е историята на Кипър отпреди няколко десетилетия почти до наши дни. Той се развива в едно кипърско село, в което се събират роднини, за да почетат починалата баба. "И оттук нататък започват история след история, след история, като никой не знае коя кога започва, от кого се започва и как ще завърши. Всичко това е изключително екзотично, пъстро, откровено и много оригинално. Цялата книга е допълнена с много снимки, писма, погребални песни. Цялата етническа многотия така се прескача и повлича историята на един и съдбата на друг, че все едно четеш за глобалното село и си даваш сметка, че тази история не може да бъде разказана само от един човек, никога. Съдбата на всички е съдбата на един човек и съдбата на един човек е свързана със съдбата на всички“, разказа Ива Дойчинова.

В историите има много виталност, а изневерите и ражданията са една от основните нишки на канавата, допълни тя.  

Водещият на предаването Або представи "Каква прекрасна дума“ на Николa Едуардс и Луиса Урибе. Това е сборник с непреводими думи на различни езици. Всички думи са тясно свързани със своята култура и затова са непреводими, обясни Або.

Освен дефиницията на всички думи, книгата съдържа и кратки текстове за културата на всяка държава.

Той сподели някои от любимите си думи от речника.

"Икигай“ е японско понятие, означаващо, че човек е намерил хармония със себе си – прави това, което обича, от което може да изкарва пари, т.е. намерил е своето място в обществото. "Глюкаведур“ е исландски термин: когато времето изглежда прекрасно отвътре, но се оказва твърде студено, когато излезеш навън. "Коянискаци“ е термин от езика индианците хопи и означава природа, която не е в хармония, или твърде натоварен начин на живот, който не може да продължи дълго. "Кафоне“ е португалска дума, която означава да прокарваш пръсти по нечия коса. "Полег“ е всичко, което може да сложиш на филия хляб.“