Коста Рика е мястото, което ми помогна да направя равносметка за живота ми на база на престоя ми там. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ пътешественикът  инж. Светослав Томов.

 

"Животът там е прост и е това, което трябва да бъде. Няма технологии, няма големи къщи, няма даже няма улици. На места т.нар. "национални пътища“ се обозначени, но те всъщност не съществуват като път. Даже някой път самият път преминава през река, която трябва да прекосите с колата през водата – няма мост нали. Обикновеният живот се изразява в общуване на хората помежду си, прост живот с непосредствена близост до диви животни.  Въобще няма индустриализация, няма забързаност, не видях нещата, които ние виждаме в нашето ежедневие. Това е политика на държавата –  те имат един девиз "pura vida“, което означава на техния език "непокътнат живот“ или "прост живот“.  Те решават да запазят природата във вида, в който е, и да съжителстват с нея,“ разказа той.

По думите му това е една доста скъпа откъм финанси дестинация, като поясни, че нощувките, независимо в хотел или в къща, както и храната и алкохола в Коста Рика са изключително скъпи: "100-грамов шоколад там е 12 американски долара, и ако се добави към него какао, примерно 60%, цената му може да стигне до 20 долара. И тези цени са за всички, няма двойни цени за местно население и туристи. Аз не видях лично тези хора да бъдат по някакъв начин привилегировани ценово и за мен остава загадка как те успяват да живеят с тези цени,“ допълни той.

Едно от най-впечатляващите неща в Коста Рика е природата и невероятното многообразие от растителен и животински свят. Вулканът надвисва над джунглата и се усеща много физически присъствието му, разказа още Светослав Томов. "Термалната река, която извира в близост до вулкана, се използва за атракция и е нещо като спа дестинация,“ сподели той и добави, че изключително впечатляващи са били игуаните, различните видове птици и насекоми, които за нас са екзотика, а там това е местната фауна, на която никой не обръща внимание.

 

Разходката в дъждовната гора е едно от интересните преживявания: "Имахме шанса да видим рязката промяна от дъжд в единия ден, изобилен, страхотна порой, до слънчево време на другия ден, и как в момента, в който дъждът притихна, някак си животът започна отначало, всичко се събужда и раздвижва. Видяхме цели магистрали от мравки, които строяха мравуняк и носиха листа от палми. Природата респектира. Сякаш ние сме гости на тази земя – животът си върви с нас и без нас,“ обобщи пътешественикът  инж. Светослав Томов.