Костюмът Exopulse Mollii Suit на немската компания Ottobock е иновационно помощно средство за хора със спастичност в мускулите. Единствената компания, която ще бъде сертифицирана за продажбата му у нас, е ВИП Плюс. На 23.04.2024 от 10 ч. в клиниката на ул. Казбек 32 в София, Exopulse Mollii Suit ще бъде тестван от пациенти.

Exopulse Mollii Suit (костюмът Екзопулс Моли) е първият в света комплект за невромодулация, който използва т. нар. физиологичен рефлексен механизъм на реципрочно инхибиране, тоест изпращането на електрически сигнал към мускула антагонист предизвиква отпускане на спастичния мускул. Чрез 58 електрода, вградени в костюма, се стимулира целево работата на 40 мускулни групи в тялото.

Комбинираният ефект от отпускането на напрегнатите мускули и активирането на слабите мускули позволява на потребителя да се наслаждава на ежедневие с повече активност и по-малко болка. Костюмът е медицинско изделие за индивидуална подкрепа, което се използва за нискочестотна електростимулация на цялото тяло с цел намаляване на типичните симптоми, свързани с неврологични състояния като церебрална парализа, множествена склероза, инсулт или увреждане на гръбначния мозък.

След 60 минутна стимулация може да се наблюдава различен по степен ефект при всеки пациент.

Костюмът Exopulse Mollii Suit е част от комплексна терапия, включваща медикаменти, физиотерапия, активна / пасивна рехабилитация, проследяване на състоянието и т.н., на пациенти с МС, ЦП и други.