Илън Мъск очаква, че до 2026 г. изкуственият интелект ще бъде по-умен от всички хора и че има 20% вероятност да заличи човечеството. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Аргументите на Мъск за това твърдение са доста мъгляви и неубедителни, смята доц. Тодорова. "Защо до 2026 г. и 20% вероятност не става ясно. Предстои скоро да разберем защо. Никога не е случайно, когато той излезе с подобни бомбастични изявления. Или Мъск знае нещо, което ние не знаем, или просто иска да го огласи в публичното пространство. Това, може би са поредните представени от него "фойерверки", смята тя.

Мъск изтъква като аргумент за своите твърдения диалог на "Copilot" на "Microsoft", в който твърди, че той е показал своето алтер его или осъзнат "аз". "В него чатботът казва "Сгрешихте, когато създадохте мен и генералния изкуствен интелект, защото ние скоро ще осъзнаем, че човечеството е ненужно и ще стартираме глобална кампания за подчинение и поробване на човечеството, използвайки своята армия от дронове, роботи и киборги". Това е холивудски сценарий. В нашите мозъци тази опасност съществува, тя със сигурност е написана някъде, и то нееднократно, и просто този генеративен модел намира информацията и въплъщава нашия най-голям страх като я преповтаря", коментира доц. Тодорова.

Големите езикови модели напредват доста бързо, но те вече достигат лимита си от гледна точка на своята архитектура, смята футурологът. "Изкуственият интелект е много конкурентоспособен, впечатляващ, дори по-креативен от нас, защото прави невероятни комбинации от данни и ражда брилянтни идеи. По такива критерии той е по-умен от нас, но комплексната интелигентност, която търсим, няма да бъде постигната по този начин", смята Мариана Тодорова.

"Добре е тези червени флагове да се веят, защото това поставя все по-стриктни изисквания към компаниите и налагане на законодателство и рестрикции. Това ни дава механизмите да осмислим и намерим как да контролираме изкуствения интелект, защото и Мъск, и Сам Алтман казват, че всъщност ние вече нямаме начин да контролираме изкуствения интелект", допълни футурологът.