Прекарваме около 1/3-та от живота си в състояние на сън. Добрият сън е ключът към поддържането на мозъка ни щастлив, здрав и бодър. Когато спим, мозъкът ни не просто се изключва. Той върши много важна работа - като сортиране и съхраняване на информацията от деня. Без сън не бихме могли да научим или запомним нищо. А изследователите на съня продължават да откриват повече за това какво се случва, докато спим, показва репортаж на DW.

Сънят е много важен, категорична е изследователката на съня Кристине Блуме. Тя и нейният екип се опитват да открият кои фактори влияят на съня и как. Те провеждат серия от експерименти с тествани лица, като всеки път променят само един параметър.

"Туризмът повишава енергийните ми нива и ми помага да се отпусна. Психологически ви дава известна дистанция от ежедневието. Трябва да се концентрирате върху пътеката, особено когато е тясна и криволичеща или трябва да се катерите. Изисква се много концентрация, така че дори нямате психическо пространство да мислиш за ежедневните неща. И това е важен аспект на релаксацията. Трябва да има ярък контраст между нощта и деня. Като дълбоки долини и високи планини, за разлика от леко наклонени хълмове“, разказа Кристине Блуме.