Темата за перфекционизма в танцуващото тяло е нещо, което съм сигурен, че вълнува всеки настоящ и бивш танцьор. Изложбата "Перфектни тела" показва танцьорите в чист и автентичен начин. Това каза хореографът и визуален артист Коста Каракашян в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

На 21 май в галерия "Топлоцентрала-Клуб" ще бъде представена фотографската изложба "Перфектни тела", в която Коста Каракашян и Алекс Костадинов акцентират върху истинските и несъвършени танцуващи тела.

По думите на Коста Каракашян борбата с перфекционизма присъства във всеки един танцьор. "За хората, занимаващи се с танци, е важно да имат хранителен режим, да са в добра кондиция, но най-важно е тялото да е силно, а не как изглежда. Виждаме много танцьори, които в старанието си да достигнат желаната форма, отключват хранителни разстройства и психологически проблеми. Има и хора, които се подлагат на по-сериозни процедури, само и само да достигнат онова тяло, което за тях не е устойчиво и постижимо. Границата е в действия, които не ни вредят физически и психически", подчерта хореографът.

Според него най-красивото танцуващо тяло е онова, което е уверено в себе си. "В изложбата показваме на преден план някои от частите на тялото на танцьорите, които самите те не харесват. За нас беше супер, че те бяха толкова уязвими. Всяко тяло със своя опит и богатство на знания може да бъде интересно и въздействащо на сцена, стига да даваме възможност различните танцьори да се развиват", каза още Коста Каракашян.

Фотографът Алекс Костадинов призна, че работата по проекта е била предизвикателство. "Когато започнахме да работим по този проект ми се искаше да излезем от този стереотип на позиращо тяло и всъщност да се хореографира движение, което да бъде уловено в естествен вид, свободно", обясни той.