Евгени Черепов представи втория си роман "Извън обхват" в София. Писателят дебютира през 2012 г. с романа "Добавено лято". След десет години в столицата избира да живее в родния си град Стара Загора, където последователно става баща, филолог и гимназиален учител по литература. На премиерата на книгата присъстваха много от учениците му. 

Митко Новков е редактор на книгата и бе модератор на вечерта. Той беше категоричен, че "Извън обхват" е книга, която трябва да се чете бавно. 

"Писах книгата сравнително бързо на големи интервали от време. Тази книга се зароди като емоция, като далечно намерение на паркинга на един хипермаркет преди 20 години. Тогава прочетох "Вълшебната планина". Исках моят роман да носи безвремие на човека, попаднал между тези страници. Започнах ръкописа през 2015 години, тогава бях на 32 години и студент българска филология. Имах и нова работа. Тези четири години не ги помня. Дори не познавах съседите си. Това породи у мен желанието да си създам пространство, в което да се спасявам. Впоследствие станах учител", разказа Евгени Черепов. 

Кой е героят, в който описа себе си?

"Казват, че първият роман е този, в който писателите пишат за себе си. Майка ми прочете романа почти веднага и попита: Ти ли си писал този роман? Не прилича на теб. Правя едно специално упражнение - когато е готов ръкописът размествам характери, чувства, модели на поведение на героите. Старая се да изглежда достоверно в моите очи. Има ме навсякъде в героите и никъде не съм аз", посочи писателят. 

Изгубената наивност 

""Извън обхват" може да бъде прочетен като наивен. Но аз не се притеснявам от този епитет. Да си до такава степен добряк, че да те смятат за идиот е нещо, което ние всички живеем и вероятно възпираме добротата си. Беше важно да има такъв герой и го кръстих Добрев, разбира се - с припадъците, подобно на княз Мишкин." Евгени Черепов заяви, че в романа има препратки към "Идиот" на Достоевски. 

Митко Новков посочи, че "едни от много големите художници са наивисти."

"Да прецениш дали човекът срещу теб е прав, а ти грешиш е една от темите на романа", каза още Евгени Черепов, който дълго след приключване на официалното представяне продължаваше да разписва книги.