Кои са най-евтините дни за сватба това лято в България? Проверка на bTV показва и разликата между цените за граждански ритуал в различни по големина градове. Вече официално сме в сезона на сватбите. За да ви помогнем при избора на дата и спестяването на пари, създадохме това ръководство, обхващащо информация за най-евтиния ден за сключване на брак.

Най-скъпият ден от седмицата за сключване на брак 

На първо място имайте предвид, че освен сезона, цената на сватбите зависи и от различните дни от седмицата.  

Важни дати, които трябва да избягвате, ако искате да спестите пари

По традиция уикендите са най-желаните дни за сключване на брак. Събота със сигурност е най-желаният и най-скъпият ден, в който можете да планирате сватбеното си парти, а и свободни ресторанти през лятото в събота се откриват доста трудно.

Интересното у нас, за разлика от чужбина, е че цените в петък и неделя са същите като тези в събота, въпреки че, не са в най-желания ден. Често младоженците избират тези дни като компромис, ако искат определено място, но датите за него са заети.

Друга възможност, ако искате да спестите пари, но все пак искате сватбата ви да бъде през уикенда е да си организирате дневна сватба и да помолите ресторанта за отстъпка, защото реално по този начин той може да поеме две сватби. Все пак има редки случай, в които менютата ъ нас имат различна цена при дневните сватби, което пък е практика в чужбина, затова ще трябва да преговаряте.

Делнични дни (с изключение на петък) 

Следващи в списъка са сватбите през делничните дни, с изключение на петъчните, които станаха популярни по време на пандемията.

Сватбите през дните от понеделник до четвъртък станаха малко по-желани по времето на пандемията, когато хората организираха малки сватби за най-близките си в по-малки ресторанти и хотели, а бизнесите приемаха всички желаещи без значение от бройката гости, за да оцелеят.

Празнични дни 

Искате да се ожените по време на празничен ден като Великден, Нова година или 3 март? Чудите се дали това не означава, че може да е по-евтино? Обикновено отговорът е не. Ако избирате такъв ден, трябва да бъдете подготвени, че цените няма да бъдат по-ниски, защото по традиция хотелите за тези дни у нас са пълни и нямат изгода да ви направят отсъпка, дори ако става въпрос за делничен ден.

Ритуална зала 

В различните градове у нас и различните зали правилата се различават. Има места, на които, ако решите да се жените в делничен ден, цената на Обредния дом е различна от тази през уикенда, но има и градове, като София например, в които това няма значение.

Наша проверка в сайта на "Столичен дом за обреди“ показва, че цените от понеделник до петък са еднакви. Озвучаването на ритуала с механична музика струва 27 лв., ако искате музика на живо – също 27 лв., за право на заснемане трябва да заплатите такса 27 лв.

Ако искате изнесен ритуал – цената в София е 324 лв.

В Стара Загора – сключването на граждански брак струва 120 лв., а изнесения ритуал 250 лв.

В Бургас, ако искате да сключите граждански брак без ритуал от понеделник до петък цената е 40 лв., а през уикенда 60 лв. Ритуалът през делничните дни също е на различна цена – 100 лв. а този през уикенда – 130 лв. Изнесеният ритуал струва 200 лв., а ако искате той да бъде сключен на остров "Св. Анастасия“ цената е 300 лева.

Ямбол също си има свои правила за дните през уикенда и делничните дни. Сватба с ритуал от понеделник до петък струва 80 лв., през уикенда и празнични дни – 120 лв., без ритуал – 40 лв. Изнесеният ритуал е на цена от 140 лв. Ако искате той да бъде сключен в безистена на града – 320 лв.

Проверихме цените и в по-малките градове, като се оказва, че няма особена разлика. Сключване на граждански брак в ритуална зала в Исперих струва 100 лв., изнесеният ритуал е 150 лв., а ако не искате ритуал – 10 лева.