На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата – един от най-познатите символи на италианската кухня. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова кулинарният журналист Елисавета Иванова.

Историята на спагетите карбонара е много интересна и е свързана с историята на Италия, като тук е намесено и влиянието на друга страна, отбеляза кулинарният журналист:  "Една от тезите е, че паста карбонара е създадена през 1944 година, малко след Втората световна война от американски войници в Рим. Рецептата бива създадена заради войници, които всъщност са искали да хапнат една смесица между нещо местно италианско и нещо, което те познават – типичната английска закуска, която се състои от бекон и яйца,“ разказа тя, като допълни, че по този начин забърканата набързо гозба се превръща в традиционна за цялата италианска култура и кухня.  

Ожесточения спор на кого принадлежи рецептата за спагети карбонара между италианци и американци възниква когато министерствата на културата и на земеделието в Италия официално подадоха кандидатура италианската кухня да бъде вписана в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, и процесът по оценка ще продължи до края на декември 2025 година.

Скоро след това се появява една публикация във Financial Times на известният кулинарният изследовател към университета в Парма Алберто Гранди, който развенчава няколко от смятаните за типично италиански специалитети, като пицата, тирамисуто, пастата карбонара и сиренето пармиджано. "Той разказва техните добре познати, но позабравени истории. И отново се разразява спор, в който много хора реагират честолюбиво. Това предизвика вълна от реакции и остри критики, особено от страна на фермерския съюз Coldiretti“.

"Спагетите карбонара са италиански по своя дух и характер и няма значение как са се появили и какви други култури са намесени. Всъщност те са изключително успешно интегрирани в италианската култура и манталитет,“ категорична е Елисавета Иванова.

Ася Александрова