ЕК глоби производителят на "Милка“ с 338 милиона евро глоба заради шмекерии. Един от най-големите производители на шоколад и други сладки изделия в света – Mondelez International, беше глобен от европейските регулатори с 337, 5 милиона евро.

Причината е, че гигантът е бил доказано уличен във възпрепятстване на трансграничната търговия с шоколадови изделия, бисквити и кафе между страните от ЕС, съобщи агенция "Ройтерс“, цитирана от Money.bg.

В България компанията продава шоколадите Milka и Toblerone, бисквитите Oreo, кафето Jacobs и други. Компанията е собственик и на фабриката в гр. Своге, която произвежда и днес легендарния от соцвремето едноименен шоколад.

КОНСТАТАЦИИТЕ

Европейските власти констатират притеснително поведение на световния гигант, включително и в България. Европейската комисия обвинява Mondelez, че пречила на търговците в съюза да продават продукти между държавите – членки в периода 2015-2019 г. Това се случва въпреки че ЕС поддържа единен пазар, който има за цел да гарантира свободното движение на стоки – а оттам и по-добри цени.

В доклада на комисията има 22 примера, в които е установено, че Mondelez е участвала в споразумения, ощетяващи конкуренцията. Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че гигантът е обвинен, че е отказал да снабдява търговец в Германия, за да предотврати препродажбата на шоколад в Австрия, Белгия, България и Румъния, "където цените са по-високи“.

ЦЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

От години потребителите в България често си задават въпроса защо определени продукти на една и съща марка са драматично по-евтини в чужбина. Отговорът на този въпрос, които вгорчават вкуса от лакомствата заради двойно поскъпналите им продукти всъщност дойде от Брюксел.

Компанията Mondelez е един от най-големите производители на шоколад, бисквити и кафе в света. Приходите се изчисляват на над 36 милиарда долара. Според последния публикуван отчет на българското дружество "Монделийз България“ ООД към 31 декември 2021 годишните приходи от местния пазар възлизат на близо 163 милиона лева. За 2023-а година амepиĸaнcĸият пpoизвoдитeл нa зaxapни издeлия Моndеlеz е c нeтнa пeчaлбa от умопомрачителните близo 5 милиapдa долара.