Растението смрадлика е добре известна билка, на която дължим много през вековете. Лечебните й свойства са добре известни и абсолютно незаменими при лечението на някои здравословни състояния. И все пак – с времето тази билка намира с какво да ни изненада.

Познаваме два основни вида в семейството на растението: обикновена смрадлика и американска смрадлика. Обикновената смрадлика се отличава с това, че расте до 12 метра височина и се среща в Европа и Азия.

Американската, както се подразбира от името й, вирее в Северна Америка. Височината й е малка – до 8 метра. И в двата случая обаче говорим за дърво или храст с отличителен цвят на листата: отдолу те са сивозелени, а отгоре – тъмнозелени. Расте в предимно широколистни гори с достъп на светлина до ниския й ръст.

На фона на невзрачността й сред тревите обаче, какво кара смрадликата да е така позната и важна в лечебните среди?

Ползи от смрадликата

Още преди стотици години народната медицина разкрива, че листата на растението съдържат много ценни съставки: флавоноиди, етерични масла и полезни биохимични вещества. Комбинацията им е лековита, като това важи както за повърхностни рани, така и за упорити наранявания и гнойни рани.

За тази цел растението има силни противовъзпалителни, затягащи и лековити действия, които се борят с бактериите и помагат на тъканите да се възстановят по-бързо. Смрадликата се бори и с болката и отока, като бързо намалява дискомфорта от нараняването.

В съвремието тя лекува още възпаление на венците, акне, подуване на кожата в следствие на различни заболявания, гнойни пъпки и още много кожни проблеми.

Смрадликата позволява да се лекуват с нея и вътрешни болести като диария и дизентерия. Българските народни лечители са я използвали във времето и като ефективен лек срещу киселини в стомаха, язва, задух, храчки. Както и при дълбоки възпаления, предизвикващи кръвохрачене и дори при заболявания на бъбреците.

Употреба за козметични цели

Освен за сериозни здравни проблеми, през годините учените са установили, че смрадликата има много добър ефект и при приложение в козметиката.

Един от ежедневните проблеми, с които се сблъскват милиони хора по света, е мазната кожа. На помощ идва смрадликата под формата на домашна отвара. Има множество рецепти, които можете да използвате, като за мазна кожа ефективна е комбинацията с мащерка. Ето и как да я приготвите и използвате.

Рецепта със смрадлика и мащерка за мазна кожа

По една супена лъжица от двете билки се залива с половин литър вряла вода и се запарява за 15 минути.

Получената отвара се прецежда, за да се отстранят и най-малките листенца, и се оставя да изстине.

Използва се за почистване на кожата на лицето.

Добра идея е да прилагате метода след парна баня, за да може смрадликата, освен да почисти и лекува кожата, да я стегне добре.

Още по-добра идея е да направите парната баня над още горещата отвара, а след това да прилагате за почистване.

Смрадликата в козметиката се използва и при пигментация на кожата или т.нар. наречените тъмни петна. И тук можете да откриете множество рецепти, но е ключово да не прекалявате със съставката, тъй като може да има негативен, вместо положителен ефект.

Употреба на смрадлика за устната кухина

Когато говорим за венците и тяхното лекуване, смрадликата също е много ефективна за здравето на устната кухина. Тя лекува възпаленията в нея. И тук можете да се възползвате ефективно от стягащото й действие при по-слаби или отдръпнали се от зъбите венци.

Много е важно обаче да не я поглъщате! Тя може сериозно да раздразни лигавицата на цялата храносмилателна система. Ефектът й обаче е толкова силен, че помага дори при пародонтоза.

Във връзка с устната кухина смрадликата помага още при:

– афти

– възпаления на венците

– лош дъх

– стоматит

Други заболявания, при които можем да приложим смрадлика

Медицинските й приложения са толкова много, че далеч не се изчерпват с гореописаните лековити способности.

Смрадликата помага още при хемороиди. Благодарение на своите силни антисептични и стягащи ефекти, тя се използва с много добър ефект като отвара с външно приложение за т.нар. бани за лечение на хемороиди. Банята ще стегне цялата кожа и ще спре кървенето. Вариант е да я приложите и като лапа с марля за около 20 минути в зависимост от мястото на хемороида.

Смрадликата се препоръчва и за запазване и възстановяване на женското здраве на половите органи. Използва се с много добър ефект при възпаления на половата система и при цистит. Обикновено се препоръчва под формата на отвара за промивки в тези случаи.

Не на последно място, растението се справя ефективно с различни гъбички и бактерии по кожата. Отново благодарение на своите силни антибактериални и антисептични съставки, след поредица компреси или бани, от повечето иначе упорити гъбички не остава следа.

Твърди се, че смрадликата има ефект дори при ечемик на окото. При този така неприятен проблем първо можете да наплискате с отвара засегнатия участък, а след това да наложите и с компрес с марля за още по-голям ефект за около 20-30 минути. Но задължително изстискайте добре марлята, за да не проникне в окото.

За какво да внимаваме

Когато приемаме смрадлика – независимо под каква форма, е много важно да следим за правилното й дозиране.

Препоръчва се да не се приемат повече от една-две чаени лъжички наведнъж при вътрешно приложение, тъй като силно дразни лигавиците.

При по-сериозен прием на отвара или чай може да предизвика повръщане. Затова използвайте внимателно, за да се насладите на лечебните й свойства.