Създадоха толкова етичен изкуствен интелект, че той не отговаря на никакви промптове. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Създателите на Goody-2 – комедиантът Майк Лачър и художникът Брайън Мур, признават, че това е техният бунт към кенсъл културата и прекалената политическата  коректност. "Те акцентират върху това, че Goody-2 е пародия, въпреки че той е съвсем реален езиков модел. Той работи и има всички качества да разбере промпта, но не отговаря или отговаря толкова политически коректно, че всичко е окастрено и стерилно. Те са постигнали това чрез премахване на предразсъдъците от данните", обясни доц. Тодорова.

Goody-2 по думите й е илюстрация за това как интелект може да бъде огледало както на нашите най-добри качества, постижения и върхове на науката, така и на глупостта ни.

"Това много добре онагледява, че когато ние направим нашата среда дотолкова стерилна, тя вече не е наша. Това е една паралелна реалност, изпразнена от съдържание. Всичко е сведено до някакви всичко и нищо незначещи изречения", коментира футурологът.