В новия вариант на хита "Тишина" участва музикант, работил със Стиви Уондър. Това разкри известният композитор Димитър Ковачев в предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус".

В периода 1980 - 1990 г. той създава над 200 песни с обичани изпълнители като Васил Найденов ("Тишина") и Георги Христов. Oт 1991 година живее и работи в САЩ. Там композира и записва продукция в сферата на smooth jazz, lounge, chillout и soundtracks под артистичния псевдоним Dimitri K. Той е гласуващ член на наградите "Грами". Има и собствено радио-шоу, което се излъчва на вълните на над 60 радиостанции по света.

Сред хората, с които Ковачев често се среща и записва, е бившият китарист на "Тангра" Валери Миловански, който в Америка е известен като Джон Валъри. Именно с него Ковачев създава съвременния вариант на песента "Тишина" от 2015 г.

"С него много си допадаме по вкус, затова един хубав ден му казах "Нека да направим нещо от старите неща в нов вариант", и той се съгласи. Пое инструменталната част и аранжимента - той свири на китарата." Един от музикантите, участващ в проекта, преди години е свирил с някои от големите имена в музиката, вкл. Стиви Уондър.

"Всеки внася някакво настроение, някакъв дух и това прави една песен нещо по-различно и й дава нов живот", споделя композиторът.

Когато Ковачев заминава за Щатите в началото на 90-те, той е готов да предложи песните си на звезди като изгряващата тогава Марая Кери, или пък Уитни Хюстън. Достъп обаче до тях няма. Там е разликата между световната сцена и нашата, забелязва той.

"Като супер неизвестен, аз намерих телефона на Васко Найденов, обадих се и казах: "- Аз съм един нов композитор. - Имаш ли хубава песен? - Ами, мисля, че е хубава. - Я ми я изсвири". Той ми каза така по телефона, само че той твърдеше, че не е Васко, ами е мениджъра му и аз му я изсвирих. След това той ме покани, след нея написах "Тишина", "Кристина", "Мария", "Среща в 6" и т.н.", разказва Ковачев.

Преди няколко години Димитър Ковачев става гласуващ член на наградите "Грами". За да станеш такъв, трябва да имаш определен репертоар зад гърба си - албуми, включени в масови музикални платформи като Spotify, YouTube, iTunes, както и определени награди.

"Нашите задължения са в месеците на "Грами" - след август до декември, от всички тези 85 категории да си подбера някои, в които аз се чувствам най-силен. Обикновено за мен тези категории са джаз, класическа музика, ритъм енд блус, new age", споделя Ковачев.

Композиторът живее и твори в чужбина от над 30 години, но отвреме навреме се връща у нас. "Това, което ми харесва, е динамиката, много млади хора, нови настроения, аз виждам и много чужденци наоколо. Бих желал все пак да видя и малко подобряване на инфраструктурата, дори и на взаимоотношения, хората да бъдат по-толерантни", коментира той.