На тази дата през 1846 г. доктор Уйлям Мортън, зъболекар от Масачузетс, първи в света използва упойка при вадене на зъб. С какво още се свързва тази дата: 

2015 г.

Руският парламент разрешава използването на военни сили в Сирия.

2015 г.

Руската авиация бомбардира позициите на "Ислямска държава“ в близост до град Хомс.

2014 г.

Майкрософт представя новата си операционна система Windows 10.

2013 г.

В Камерун се провеждат парламентарни избори.

2012 г.

При боевете в Сирия е унищожена голяма част от средновековния градски пазар в Халеб, който се намира под защитата на ЮНЕСКО като обект на световното наследство.

2011 г.

В Подмосковието в Зеленоград започва работа Открит форум на гражданските активисти от "Последна есен“ с участието на известни опозиционни политици и обществени дейци. Според думите на Гари Каспаров основната цел на форума е да преодолее апатията в обществото след вестта за връщането на Путин на президентския пост и да създаде на жива алтернатива на политическата власт в Русия.

2009 г.

В датски вестник са публикувани скандални карикатури на пророка Мохамед.

2008 г.

Издаден е вторият сингъл от третия студиен албум на американската поп-рок група Jonas Brothers – Lovebug.

2007 г.

Извършена е интронизацията на румънския патриарх Даниил Румънски.

2006 г.

За първи път пред публика на изложението в Париж е представен автомобилът Ауди R8 – спортен модел на Ауди с централно разположен двигател. Той е базиран на прототипа Льо Ман Куатро и за първи път е представен пред публика на изложението в Париж на 30 септември 2006 г

1993 г.

Поредица от земни трусове в Югозападна Индия разтърсват Латур и Османабад в Махараштра. Броят на разрушените къщи достига 30 хиляди, загиват близо 10 хиляди души. Земетресението е с магнитуд от 6,3 по Рихтер.

1989 г.

Сенегамбия се разделя на две държави – Гамбия и Сенегал. Двете страни влизат в конфедерация през 1982 г. Населението на Гамбия е една десета от това на Сенегал. Сенегамбия е оглавена от президента на Сенегал Абду Диуф.

1982 г.

Американски пилот прави първата обиколка на света с вертолет.

1982 г.

В Израел е въведена нова валута – шекел.

1966 г.

Английската колония Бечуанaленд получава независимост под името Република Ботсвана. За първи президент е избран Сър Серетес Кхама.

1955 г.

В автомобилна катастрофа загива Джеймс Дийн – американски акьор.

Остава известен в света на киното с ролите си във филмите “На изток от рая", “Бунтовник без кауза" и “Гигант".

1954 г.

Страните от НАТО дават съгласие да предоставят въоръжение на ФРГ за създаване на самостоятелна армия.

1950 г.

В Париж се състои първият конгрес на Международната Астрономическа Федерация. Тя е основана през 1951 г. като неправителствена организация, като включва 165 членове от 44 страни. Федерацията е свързана с Международната Астрономическа Академия.

1938 г.

В Мюнхен ръководителите на Великобритания (Невил Чембърлейн), Франция (Даладие), Германия (Адолф Хитлер) и Италия (Бенито Мусолини) подписват т. нар. Мюнхенско съглашение, с което Чехословакия е задължена да предаде на Германия Судетската област. Политиката на “омиротворяване" на Хитлер, провеждана към момента от Франция и Великобритания, показва своята неефективност още на следващата година, след като Хитлер анексира цяла Чехословакия, присъединява Австрия, а по-късно нахлува в Полша, с което предизвиква Втората световна война.

1929 г.

Близо до Франкфурт на Майн в Германия е осъществен първият полет на самолет с реактивен двигател "Опел-Хатри Рак-1". Негов създател е Фриц фон Опел. Задвижването е от 16 ракети по 23 килограма всяка. Самолетът излита от 20-метрова писта, като лети 10 минути. Приземяването е неуспешно. Пилотът оцелява, но самолетът се разбива. След този опит Опел спира да прави подобни опити, напуска страната и заминава за Швейцария.

1898 г.

Приет е устав, с който град Ню Йорк става разширен метрополис, състоящ се от пет административни единици. Популацията на града се увеличава в началото на XX век главно от европейски имигранти. След Втората световна война много афроамериканци и латиноамериканци мигрират в града в търсене на работа. В периода 1789-1790 г. Ню Йорк за кратко време е столица на САЩ.

1882 г.

В американския град Епълтън (щата Уисконсин ) на река Фокс заработва първата в света хидроелектростанция.

1846 г.

Доктор Уйлям Мортън, зъболекар от Масачузетс, първи в света използва упойка при вадене на зъб. Мортън извършва изваждането с помощта на етър. Този метод е използван от доктор Джон Колинс Уорън на официална демонстрация на 16 октомври в болницата в Масачузетс, когато е направена демонстрация на премахване на тумор. След демонстрацията Мортън се опитва да запази в тайна употребата на етър, като нарича субстанцията “летеон". Той възнамерявал да патентова веществото с цел печалба.

1791 г.

Във Виена в Театер ауф дер Вайден се състои премиерата на операта на Волфганг Амадеус Моцарт "Вълшебната флейта".

1520 г.

Султан Сюлейман I известен още като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодател наследява Селим I на трона. Сюлейман Великолепни е 10-ия султан на Османската империя от 1520 до 1566 г. По време на управлението на Сюлейман Османската империя достига своя зенит и става световна сила.

Когато Сюлейман Великолепни умира най-важните мюсюлмански градове (Мека, Медина, Йерусалим, Дамаск и Багдад), много балкански области до днешна Австрия, както и голяма част от Северна Африка, са завладени от Османската империя

1452 г.

В Майнц излиза първата печатана книга ­ “Библията на Гутенберг".

Йохан Генсфлайш Гутенберг е германски печатар. Около 1445 г. изобретява способ за печатане с подвижни печатарски букви, с което слага начало на книгопечатането в Европа. През 1455 г. в Майнц отпечатва Библията (два тома фолио, 1282 страници). Изданието се смята за шедьовър на ранния печат, имитира средновековни готически книги, превъзхождайки ги с качеството на отпечатъка. Гутенберг води дълги съдебни дела срещу съдружниците си за правото върху изобретението, печатницата и продукцията.

1399 г.

Английският крал Ричард II е детрониран от трона. По-късно е убит в затвора и става първата жертва на Войната на розите.

На тази дата са родени:

1924 г.

Роден е Труман Капоти – американски писател. Първият му роман е “Други гласове, други стаи" (1948 г.). Издава още: “Дървото на нощта" (1949 г.), повестите “Арфата на тревите" (1953 г.), “Закуска в Тифани" (1958 г.), романа “Хладнокръвно" (1966 г.; определян като “неизмислен роман", “нова журналистика" или “журналистика разследване"), сбирката “Музика за хамелеони" (1980 г.), сбирка с автобиографична и документална проза, пиеси (“Арфата на тревите", “Къщата на цветята"), филмови сценарии (“Бий дявола", “Невинните" и др.). Два пъти е носител на наградата “О. Хенри". Умира на 25 август 1984 г.

1917 г.

Роден е Юрий Петрович Любимов – руски театрален режисьор, създател на Театър “Таганка

1882 г.

Роден е Ханс Гайгер – германски физик. Учи в Ерлангенския, Мюнхенския и Манчестърския университет. Преподавател е в Манчестърския университет (1907-1912 г.). Професор е в Килския (1925-1929 г.), в Тюбингенския (1929-1936 г.) и в Берлинския университет (от 1936 г.). Определя заряда на електрона (1908 г.). Заедно с Ръдърфорд създава устройство, което позволява да се броят отделно заредени микрочастици (1908 г.); по-късно устройството е усъвършенствано от Гайгер и немския физик В. Мюлер и се нарича Гайгер-Мюлеров брояч. Заедно с В. Боте потвърждава валидността на закона за запазване на енергията и количеството движение за единичните стълкновения на елементарни частици, а с английския физик Марсден изследва разсейването на алфачастици в тънки метални пластинки. Потвърждава формулата на Ръдърфорд. Ханс Гайгер умира на 24 септември 1945 г. в Потсдам.

1870 г.

Роден е Жан Батист Перен - френски физик. Член е на Парижката Академия на науките от 1923 г. Лауреат е на Нобелова награда за физика за 1926 г. През 1894 г. завършва Екол Нормал Суперийор в Париж, където остава на работа. От 1898 г. е преподавател в Парижкия университет, а от 1910 г. е професор. След капитулацията на Франция (1940 г.) заминава за САЩ. В периода 1895 г. – 1898 г. изследва природата на катодните и рентгеновите лъчи , като доказва, че катодните лъчи представляват поток от заредени частици. През 1904 г. изучава електрокинетичните явления и предлага прибор за изследване на електроосмозата. Заедно със своя син - Ф. Перен, изследва флуорисценцията.

Жан Батист Перен умира на 17 април 1942 г. в Ню Йорк.

На тази дата умират:

2007 г.

Умира Милан Йелич. Президентът на Република Сръбска е роден на 26 март 1956 г. в село Копривна, Босна и Херцеговина, тогавашна СФР Югославия. Той е шестият по президент на републиката. Управлява държавата от 09 ноември 2006 до 30 септември 2007 г., когато почива ненадейно от сърдечен удар.

1999 г.

Умира Димитрий Сергеевич Лихачов – руски литературовед и историк на културата; академик (от 1970 г.), чуждестранен член на Българската академия на науките (от 1963 г.), д-р на филологическите науки (от 1947 г.), почетен д-р на Торунския (от 1964 г.), Оксфордския (от 1967 г.) и Единбургския (от 1970 г.) университет. Роден е на 28 ноември 1906 г. в Санкт Петербург. От 1954 г. ръководи Сектора по староруска литература в Института за руска литература. Носител е на Кирило-Методиева награда (1977 г.), на международната награда "Братя Кирил и Методий" (1979 г.), "доктор хонорис кауза" на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1999 г.). Автор е на трудове за развитието на староруската литература и култура. Проучва руската летописна традиция, поетиката на староруската литература, руския фолклор, староруското изкуство. Изследва проблемите на старобългарската литература. Определя езика на Кирил и Методий като старобългарски, а ролята и значението му – като общославянски. Има ценни наблюдения за влиянието на Йоан Екзарх и на представителите на Търновската книжовна школа върху развитието на староруската литература.

1913 г.

Умира Леонид Николаевич Соболев – руски генерал. По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) е щабен офицер. Участник е в боевете за Плевен и Шипка. Заема поста министър-председател на България (23 юни 1882 г. – 7 септември 1883 г.) по настояване на княз Александър I Батенберг. Подава оставка поради несъгласие с политиката на княза и се връща в Русия. Автор е на творбата “Към най-новата история на България" (1886 г.).

419 г.

Умира Св. Йероним (347-419). През 4 век Св. Йероним превежа Библията, известна под името Вулгата от гръцки и еврейски на латински език е периода между 383 г. и 406 г. Неговият превод е направен по поръка на папа Дамас и ревизира стария латински превод на Библията, наречен Vetus Latina. Св. Йероним е изобразяван често като старец с бяла брада, наведен над книгите.

Св. Йероним е светецът-покровител на преводачите и датата на неговата смърт е приета за международен Ден на преводача. Св. Йероним е покровител и на археолозите.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;