Тази седмица три компании съобщиха, че са създали генератори на видеа, които са почти неотличими от реалността. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

HeyGen е видеоплатформа, която чрез генеративен изкуствен интелект създава видеоклипове. "Тя използва образа на човек, може да клонира гласа му и по сценарий може да променя мимиките, изражението и интонацията на гласа. Всички ние можем да произведем дълбок фалшификат, но също така  можем да станем и жертва, ако имаме качено видеосъдържание някъде, защото винаги ще има злонамерени хора, които да го използват“, коментира доц. Тодорова.

Заявката на компаниите е, че продуктите им ще бъдат предназначени за създаване на рекламно съдържание и за социални медии с цел избягване на авторски права, допълни футурологът.

Оказва се, че и един от големите дарители на OpenAI е конструирана, фалшива личност. Едва след като сумата е усвоена става ясно, че това не е истинска личност. "Вероятно се касае за пране на пари. Възможно е това да е провокация, за да се уязви OpenAI, че приемат нерегламентирани средства“, коментира Мариана Тодорова.

Самият Доналд Тръмп преди няколко дни направи изявление, в което казва, че заради самото съществуване на генерирани от изкуствен интелект видеа се съмнява в себе си и в собствените си грешки, защото когато види дълбоки фалшификати със себе си, не може да си спомни дали е казал нещо, или не.