Чаят от дафинов лист е истинска магия при кашлица и хрема. Sofia24.bg ще ви разкаже за този цяр, който премахва болките в ставите и костите. Предотвратява артрит, остеопороза и остеоартрит. Гони лошата енергия от дома ви. Пази както тялото, така и душата. 

Да започнем веднага по-същество. Грипът вирее навсякъде, масово хората са с кашлица и пресипнал глас. Има решение и то е :

Чай от дафинов лист

Можете да се насладите на ползите от билката и с чаша топъл и ароматен чай.

Ето и как да си го приготвите:

Необходими са изсушени листа от дафиновия лист, като две са достатъчни.

Заливат се с 400 милилитра вода, като се сваряват и кипват за 5 минути.

Отстранете от котлона, похлупете съда и оставете напитката да се запарва в продължение на 1 час.

Пие се 4 пъти дневно, преди хранене, по половин чаена чаша.

Освен това правете редовно инхалация с дафинов лист.

Ето как:

В тенджерка слагате няколко листа и ги запарвате. Когато заврат вдишвате силно с отворена уста и издишвате през носа. И така 20 минути.

Дафиновият лист не е само вкусна и ароматна подправка.Не напразно древен Рим и цялата империя дафиновият лист, се е смятал за свещено растение и е било символ на величието, мъдростта и защитата.

Древните гърци засаждали дафиновите дръвчета край храмовете на Аполон – богът, покровителстващ медицината, поезията и музиката, който също така е изобразяван с лавров венец. Той е бил наричан "Дафний“, тоест "Лавровий“, което се превежда като "обичащ лавровото дърво“.

В Елада лавровите венци са били присъждани на първенците в атлетическите състезания от древните Олимпийски игри, като символ на победата.

Какво представлява дафиновият лист?

Дафиновият лист e известен най-вече като добавка към много ястия, но освен за незаменима подправка в кулинарията, придаваща специфичен аромат на гозбите, дафиновият лист е прочут и със своите лечебни свойства.

Познатите ни ароматни листа са от няколко вида на семейство Лаврови (Lauraceae), като дръвчетата обикновено достигат височина 12 метра. Характеризират се с цъфтеж през края на пролетта, жълти цветчета със звездовидна форма, а листата са тъмнозелени, месести и заострени към върха.

Растението вирее на глинести почви, силна слънчева светлина и достатъчно топлина, макар и да издържа на застудявания.

Произход и хранителни свойства

За негова родина се смята Средиземноморският район. Днес обаче, поради широката си употреба, ареалът на лавровите дръвчета се е разширил значително и те могат да бъдат срещнати на доста места.

Подправката, позната като дафинов лист, предлага много хранителни вещества, като в 100 грама от нея се съдържат:

Калории – 313 kCal

Мазнини – 8,3 г

Протеини – 7,6 г

Фибри – 26,3 г

Въглехидрати – 74,9 г

В дафиновите листа се открива високо количество важни макро- и микроелементи.

Как да си изсушим дафинови листа в домашни условия?

Събирането на листата започва в началото на есента.

Преди изсушаването, листата се изплакват обилно с вода.

Помещението, което ще се използва за сушенето, е необходимо да бъде изолирано от миризми и слънчевата светлина да не пада директно върху листата.

Листата се поставят върху мрежа, без да се допират едно до друго.

Оставят се в помещението около две седмици, като през това време трябва да се обърнат един път, за да се изпари влагата равномерно и от двете страни.

Видове дафинов лист

Има няколко известни разновидности на дафинов лист.

Използват се пресни или сушени в кулинарията, както и в много рецепти от народната медицина:

Средиземноморски дафинов лист (Laururs nobilis)

Калифорнийски дафинов лист (Umbellularia californica)

Мексикански дафинов лист (Litsea glaucescens)

Индонезийски дафинов лист (Syzygium polyanthum)

Индийски дафинов лист (Cinnamomum tamala)

Ползи и лечебни свойства

Лечебните свойства в чудните дафинови листа са прилагани още от древността.

Противовъзпалителният ефект на маслото е бил познат от векове, като то е използвано за лечението на рани, но освен това тази билка има и благоприятно действие върху голям спектър от неразположения и заболявания.

Нека разгледаме 8 от най-известните ползи на дафиновия лист за организма.

1. Подобрява храносмилателните процеси

Неслучайно можем да го срещнем в множество ястия, като, освен че им придава невероятен аромат и вкус, има и изключително благотворно влияние върху стомашно-чревната флора.

Дафиновият лист облекчава коремните болки, действа благоприятно при констипация или диария и намалява дискомфорта при подуване на корема.

Допринася за по-пълното усвояване на хранителните вещества, а маслото от дафинов лист може да бъде полезно при храносмилателни проблеми.

2. Грижи се за здравето на бъбреците

Дафиновият лист е полезен за бъбреците, тъй като има диуретично действие, стимулира отделителната система и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

3. Действа благоприятно на сърдечно-съдовата система

В листата на това растение се съдържат две органични съединения – рутин и кафеена киселина, които подобряват състоянието на сърцето. Рутинът действа укрепващо на капилярните стени, а кафеената киселина редуцира LDL-холестерола и предотвратява стесняването на артериалните съдове.

4. Помага при болки в ставите

Наистина тези чудодейни листа премахват болките в ставите и костите! Предотвратява артрит, остеопороза и остеоартрит.

Ето една лесна рецепта с доказан ефект:

Съставки:

Дафинов лист – 7 бр

Пресен розмарин – 2 клонки

Зехтин – 200 мл

Начин на приготвяне

Наливаме в буркан зехтина и добавяме розмарина. Натрошаваме дафиновите листа, доколкото можем с помощта на ръцете си. Варим на водна баня за 30 минути на слаб котлон.

След 30 минути оставяме маслото в буркана да престои, докато изстине, след което го прецеждаме в друг буркан с капак, който трябва да пазим от слънчева светлина.

Начин на приложение

Масажираме няколко капки във всяко засегнато място и това ще премахне отока. Бори се с главоболието и дори болката, причинена от менструация. Можете да нанесете няколко капки от това масло върху косата си, когато се къпете, за да регенерирате и заздравите косата си.

Това масло няма противопоказания и можете да прилагате малки количества дневно, ако не сте алергични към някоя от съставките. След 7 дни употреба на тази рецепта ще забележите доброто действие на тялото си.

Комбинирането на тези 3 съставки ще ви даде една от най-полезните и ползотворни рецепти за здравето на вашите кости и стави. Неговите свойства ще изпълнят тялото ви с подвижност.

Листата от дафинов лист облекчават дори ревматични болки и болни стави. Отварата от тази билка може да се използва за намаляване на неприятните болки и възпаления.

И още:

Дафиновият лист - отличното болкоуспокояващо!

5. Притежава антиоксидантни свойства

Поради съдържанието на аскорбинова киселина, каротеноиди и фитохимикали, дафиновият лист може да бъде полезен и при предотвратявяне на оксидативния стрес.

6. Помага при регулирането на нивата на кръвната захар

Фитохимикалите, открити в дафиновия лист, подобряват функцията на инсулиновите рецептори, което го прави подходящ при диабет и завишени нива на кръвната захар.

7. Понижава телесната температура

Притежава и антипиретични свойства и може да се използва срещу висока температура.

8. Притежава антитуморни свойства

Според някои клинични проучвания, дафиновите листа инхибират растежа и развитието на туморни клетки при рак на гърдата.

Казваха ми бабите в Родопите, че дафиновото дърво е магическо, ама аз не им вярвах. Веднъж на един мой рожден ден, който ме завари в село Езерово в Източните Родопи, ми подариха фиданка на дафинов лист за засаждане.

Ето  какво ми разказаха местните баби в селото, какво ще се случи, ако държите дафинов лист в дома си

Освен че придава на храната един приятен, специфичен аромат, дафиновият лист е ефективно оръжие за защита от неприятности и тъмни сили.

Всъщност листата от дафинов лист могат да бъдат отличен талисман за дома. Ако искате да защитите дома си от зли сили, неприятности и болести, сложите дафинов лист над входната врата или на вратата на вашата кухня.

В миналото дафинови листа са се прикрепвали към леглата на малките деца, защото се е вярвало, че така те ще бъдат защитени от уроки и болести.

Ако посадите дафиново дърво в двора на дома си , то дървото ще носи щастие и благополучие на целият ви род.

Още нещо полезно - дафиновият лист може да се използва за изчистване на дома от негативна енергия.

Какво правят бабите на село:

Запалват дафинов лист и опушват с него целия си дом. Ароматът на дафиновия лист премахва отрицателна енергия, болестите и лошо настроение в дома. 

С една дума - дафиновият лист е не само ароматна подправка, но изключително полезен природен дар за нашето тяло и душевно равновесие. Не напразно е наричан магията на древен Рим и Византия.