От древността до наши дни лечебните растения се използват може би с най-голяма популярност при заболяванията на дихателната система. Много от тези болести като остри възпаления, известни още като катари на горните дихателни пътища, остри и хронични бронхити, емфиземи, бронхиектазии, бронхиална астма и др. могат да бъдат повлияни благоприятно от приготвени в домашни условия лекарства (чайове, отвари, запарки) от лечебни растения. 

В едни случаи само тези народни средства могат да бъдат достатъчни, в други те успешно се съчетават с температуропонижаващи, противоинфекциозни и др. лекарствени средства. Особено подходящи са лечебните билки при хронични заболявания на дихателната система, изискващи продължително лечение, при възрастни хора.

Нарушенията във функциите на дихателната система най-често се изразяват в затруднено дишане, бронхоспазъм, кашлица с различен характер: суха, дразнеща, без отделяне на храчки или с по-лесно или по-трудно изхвърляне на бронхиални секрети. Всяко заболяване на дихателната система изисква компетентно и точно диагностициране и своевременно лечение.

В комплекса от лечебни мероприятия на лечебните растения се пада важна роля. При остри възпалителни заболявания много полезни са топли чайове, лапи и др., приготвени от различни дроги. Те имат силно изразено потогоннo действие, разширяват кожните кръвоносни съдове и увеличават излъчването на топлина, снижавайки по този начни повишената температура. Към това се прибавя и противовъзпалителното и противомикробното действие на редица лечебни растения.

Един от най-обезпокоителните симптоми на заболяванията на дихателната система е кашлицата. Често тя се поражда от дразнене на чувствителни нервни окончания, разположени в лигавицата на горните дихателни пътища поради възпалителен оток, натрупване на секрети и други причини. В такива случаи особено полезно е използването на някои слузни вещества, съдържащи се в различни растения. 

Слузните вещества са разпространени в много растения като се локализират в различни части: корени, грудки, листа, цветове, семена и др. от цветните растения по-значителни количества слузни вещества има в представителите от семействата Розови, Бобови, Орхидееви, Слезови, Ленови и т.н.

Слузните вещества имат силно противовъзпалитено и омекчаващо действие и са чудесно противокашлично средство, пише puls.bg. Те влизат в състава на много сиропи и таблетки за смучене.