Високите цени на хранителните продукти нанесоха сериозен удар на любителите на една от най-предпочитаните бързи храни в Германия - дюнера. От известно време цените на дюнера вървят само в една посока - нагоре.

Удоволствието за два дюнера, един айрян и един студен чай в Германия струва 22,50 евро цента, а цената само на един дюнер 8,90 евро. Семейната дискусия по темата завърши с общо заключения, че дюнера вече си е скъпо удоволствие. А това е една от най-предпочитаните бързи храни за германците, скоро дори излезе информация, че дюнерът е по-консумиран дори от германския къри вурст. Данните сочат, че средно на ден в Германия се изяждат около 3 милиона дюнера. Но защо любимата бърза храна вдигна осезаемо цената си?

В последните години инфлацията е висока и това доведе до повишение на цените на храните. Що се отнася конкретно за дюнера преди години в някои части на Германия дюнера все още се предлагаше на цена около четири евро, сега на някои места цената се е удвоила.

Федералната агенция публикува данни не само за развитието на инфлацията, но и развитието на цените при някои хранителни продукти. Месото, доматите и краставиците, каквито съдържа дюнера са с тенденция на повишаване на цените си в последните години. Разходите за персонал и енергия също са определящи за цената на дюнера, пише NOVA.

А всичко това доведе до недоволство и стигна дори до политиците и самия канцлер Шолц, който редовно се сблъсква с апели в социалните медии да бъде намалена цената на дюнера.

От партия Левицата призоваха за таван на цените на дюнера. Социалдемократите дори вкараха темата в кампанията си за евроизборите.

Един от кандидатите на партия за европейския парламент направи щанда си до магазин за дюнери и постави плакат "пак правим дюнери за три евро“. Като идеята на всичко това беше - говорете с младите хора по време на хранене и така ги спечелете. Кандидатът заплати разликата от цената на дюнера със средства от своя предизборен фонд. А изборите всъщност са тема и сред консумиращите дюнери.