Сателити ще могат да проследяват отделни личности. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Компанията Albedo Space в Ню Йорк възнамерява да разположи сателити, снабдени с изкуствен интелект за лицево разпознаване, в орбита близо до земята – на 180 км. "Резолюцията на тези сателити е такава, че чрез заснетите образи изкуственият интелект ще може да прави лицево разпознаване и да идентифицира всеки. Това е една голяма камера, окото на "Биг Брадър“ в небето,  коментира доц. Тодорова.

Много неправителствени организации в САЩ алармират, че това е нарушение на човешки права. "Представители на компанията казват, че това е механизъм държавата да подсигури личната сигурност на гражданите. Държавата ще решава дали ще следи някой“, обясни футурологът.

"Дори това да бъде регулирано и самите държави да обещаят спазване на личностните права, каква е гаранцията, че подобни сателити няма да бъдат хакнати и използвани от злонамерени субекти, от терористи например?“, коментира още Мариана Тодорова.