Бебе носи камера, за да обучава изкуствен интелект как се научава език. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Експериментът е на учени от Ню Йорк и цели да се разбере механизма, по който бебетата научават език. За целта в продължение на година и половина дете на година и половина ще носи камера за около час и половина всеки ден.

"Все още е мистерия как хората научават езика. За около година и половина детето научава основните понятия, с които борави. Целта е да се види, когато детето спре погледа си на нещо, дали има съвпадение между обекта и начина, по който то го назовава, и дали родителите и обкръжаващата го среда го напътстват“, обясни доц. Тодорова.

Изследователите стигат до извода, че ние се раждаме с вродена способност да усещаме логиката на езиците и много бързо да предусещаме кое е съвпадението между обекта и неговото словесно значение. "Оказва се, че натрупването на речниковия запас не съвпада с времето, отделяно от блузките и обкръжението. Просто ние нямаме физическото време да идентифицираме всеки един обект и да го покажем на детето. То става постепенно и кумулативно, но в един момент е наистина следване на вътрешна логика и особен тип интуиция“, поясни футурологът.