Държавата трябва да помисли как да подкрепя българския анимационен бизнес. Това казаха Димитър Петров, съосновател и креативен директор на "Студио Змей", и Добромир Иванов, съосновател BESCO в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". "Змей" е студио за анимационни филми.

Петров заяви, че студиото е започнало с проект за сериал на базата на фолклора. Работят по международни продукции и са част от европейската анимационна сцена. “Трябва да се работи върху конкурентноспособността на българския анимационен пазар", каза той. Петров е и председател на Асоциацията на българските анимационни продуценти. "Искаме да произвеждаме български анимационни сериали и филми на холивудско ниво", каза още Петров.

Според Иванов анимацията е въпрос не само на бизнес - България има големи таланти в тази сфера, които успяват в Холивуд, в гейминг индустрията, но това не е обединено като резултат, няма оптимизация. "Държавата има интерес да има цели филми и сериали на базата на анимацията. Децата гледат анимации и това формира културата им. Днес няма какво българско да им пуснем - не могат да гледат само "Тримата глупаци", смята той. По думите му "Змей" вършат своята работа, важното е да има и политическа воля за извеждане на анимацията като приоритет.

"Златната ябълка" е сериал на студиото. Започнала е в България и идеята е да се развият анимационните механизми у нас чрез подобни проекти. "Днес това е френско-българска копродукция, защото не успяхме да намерим финансиране в България. Други студии в Асоциацията имат подобни проекти - например разработки за пълнометражен филм по романа "Кало Змея" . Става дума за анимация, насочена към широка аудитория, не към фестивали. НФЦ отскоро има инструмент за финансиране за подобни проекти. На Европейско ниво традицията е да се правят копродукции в нашия сегмент, защото анимацията е скъпо изкуство. Франция, Белгия и Италия например имат копродукции помежду си.

"Френската държавна политика е когато филм се прави във Франция, той да промотира френската култура. Това е фокусът на цялото им изкуство. Максимална част от бъдещите приходи трябва да останат във Франция", поясни Петров.

От BESCO заявиха, че анимацията днес не носи оптимална полза за държавата, защото няма политика в това отношение. "Има места, където, за да се завърти колелото, е нужна първоначална държавна подкрепа. Такава сфера е науката. Такава е и анимацията - държавата създава среда и е нужно публично финансиране поне в началото. Нашият призив е не за финансиране в момента, а за създаване на подходящи условия. Националната ни телевизия би трябвало да има роля в промотирането на българската анимация", смята Иванов. Предстои среща с държавни институции, на която да се обсъдят проблемите на сектора и да се търсят решения.

По думите на Иванов, от мърчандайс за миналата година приходите на Disney са колкото годишния брутен вътрешен продукт на България. "Филмът на PIXAR Brave, базиран на шотландска легенда, е с частично финансиране от шотландското правителство - 7 млн. евро. В замяна на това преди всяка прожекция върви кратко промоционално клипче на Шотландия и това е увеличило приходите от туризъм на местно ниво с 18%", сподели Петров.

Ирландия има стратегия за запазване на местната култура и тя се изпълнява на държавно ниво. Анимационните ни студия биха могли да осъвременят българските туристически продукти. Липсват конкурси на БНТ за анимационна продукция, каза още той.

Срещите с държавните институции дават надежда за разрешаване на проблемите, с които се сблъсква българската анимация. От BESCO заявиха, че няма хора, които да са противници на идеята анимационното ни изкуство да се развива и като бизнес.