Amazon твърди, че техният модел на изкуствен интелект BASE TTS проявява елементи на генерален изкуствен интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Според екипа на Amazon BASE TTS е проявил изключителна чувствителност към езика. "Чул е гласово съобщение, диалог между деца, които са направили нещо скришом от своите родители. Той е успял да разкодира, че зад това шептене стои тайна. Транскрибирал е знаците "Шшшт, тихо, пази тишина!“, т.е. направил е специфичен тип разсъждение и заключение“, разказа доц. Тодорова.

Ако това е така, хипотетично би могъл да има клъстери на съзнание или просто той е много добре обучен, отбеляза футурологът. "Сегашните модели нямат тази логика, те просто правят изключително добро съвпадение на шаблони. Би могло и тук това да е така – той да има достатъчен брой шаблони, в които "Шшшт, пази тишина!“ отвежда към "тайни“, но би могъл и да е проявил някакво разсъждение“, коментира тя.

Това твърдение трябва да бъде защитено чрез множество подобни тестове на BASE TTS. "Трябва да се види дали той повтаря това, или е просто случайно. Компютърните инженери също трябва да кажат какво наблюдават, че се случва в невронната мрежа, какво има на входа и на изхода, и да се проуму самата научна статия какви други доказателства е предоставила“, посочи още доц. Тодорова.