Циркът е една съвкупност от всичко, което ни се случва. В цирка има много смях, има и тъга, има и страх, въодушевление, вдъхновение, красота, естетика, има и визия за бъдещето. Това каза артистичният директор на цирк "Балкански" Александър Балкански-син в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус".

Затова и името на спектакъла през сезон 2024 е "Цирк", допълни той.

Александър Балкански-син разказа, че стартът на новия сезон на 5 април е преминал с известно напрежение заради недостатъчното време за изграждането на съоръжението, подготовката на новия спектакъл и синхронизацията между артисти, музика и осветление. "Музиките са миксирани и преливат една в друга. Докато артистите свикнат с новите мелодии, докато синхронизираме всичко, тази сработка, синхронът между човек, машина и обстоятелства е доста голямо предизвикателство точно в този спектакъл", обясни той.  

По думите му работата с хора е голямо предизвикателство, особено в сферата на изкуството. "При нас е съвкупност от националности и етноси. Всеки може да си вземе малко или много пример за това как всички можем да живеем заедно на едно място, да творим, да работим и да въодушевяваме своята публика", каза Александър Балкански-син.

Професията на цирковия артист е тежка, защото е свързана с много предизвикателства, допълни той. "Зад тези два часа и половина спектакъл се крият десетки, стотици часове работа, творчество, вдъхновение."

Според него циркът няма нужда от постоянна сграда, в която да се помещава. "Тогава имаше стационарна сграда, защото имаше една огромна армия от хора. Беше създадена една система, която създаваше и изграждаше цирково изкуство, и то на световно ниво. Сега всички се превърнахме в едни мениджъри и творци в много по-различна форма. Продуктите, които създаваме, се представят под пътуващи шапита. Има нужда не от помощ, а от ново отношение и внасяне на порядък и правила в цирковата система в България", каза Александър Балкански-син.

Александър Балкански-син казва за себе си, че е оптимист. Вярва, че човешките способности нямат предел и граници. "Човек може да направи всичко, стига да е постоянен, стига да мисли трезво и да преценява рисковете на момента. Хората, които рискуват, са тези, които променят света. Те доказват на останалите, че всичко може да бъде направено и всичко е постижимо. Всяко нещо, което ти е хрумнало, можеш да го осъществиш, стига да има постоянство и благородство в твоите действия."

Според артистичния директор благородните и добри мисли водят до добри резултати, а негативизмът винаги води след себе си неудачи и грешки. "Когато човек е неуверен, не може да направи стъпката напред, с която да  продължи, и винаги ще кривка настрани, защото не знае какво го очаква. Да се влиза в тъмното не е страшно. Тъмното е тъмно за всички. Това, което не виждаме и не знаем, е приятно предизвикателство – да скочиш във водата, за да видиш колко е дълбока, колко е студена, да я почувстваш. Това е животът. Живейте красиво и знайте, че за да се усмихнете, трябва да задвижите само 13 мускула, за да се начумерите са необходими повече от 60", каза още Александър Балкански-син.

В София цирк "Балкански" ще работи до 25 юни. След това започва пътуване из големите областни градове на България.