Изследователи от Станфорд разработват модел, базиран на изкуствен интелект, наречен "Notbad AI“. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарии от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Преди да даде своя отговор, езиковият модел се забавя, за да "помисли“ върху заданието, и предоставя възможност за различни интерпретации, обясни тя. "Т.е. ако ние зададем функцията "Искаме още един отговор“, той ще го има в готовност и ще го е съобразил с предишния, като е изместил фокуса и акцента. Преди да ни предложи отговора, той вече ще е конструирал два или три допълнителни такива. Това наистина е разсъждение от по-дълбок порядък. AI  наистина ще се ръководи от вътрешния си диалог. Това е, което във философията и в психологията наричаме рефлексия – осмисляне на околния свят, и саморефлексия – осмисляне на информацията спрямо собствените си ценности, нагласи, очаквания. Разбира се тук това е симулация“, обясни доц. Тодорова.

Според нея този стремеж към различни гледни точки ще засили халюцинациите при езиковия модел. "Просто защото асоциативността е нещо, което при нас също е ирационално. Отново е дадена възможност за обратна връзка от потребителите, което ще направи фината настройка, защото когато получим отговора и след това изискаме още, имаме възможност да кажем кой е бил най-точен и ни е свършил най-добра работа. Получавайки тази обратна връзка, изкуственият интелект ще се учи от нашата реакция, както всички други езикови модели правят“, допълни футурологът.