Любовта е непреходна тема и се изисква много смелост да пишеш за нея, защото всичко е написано още в античността. Но има автори като Франсоаз Саган, които успяват да намерят нов ъгъл, нови думи, с които да опишат това, което се случва в душата и живота на човек. Това каза водещият Або в рубриката "Дифтонг" на предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус".

Той представи романа "Чашата преля", публикуван на френски език през 1985 г., а у нас издаден за първи път през 2022 г.

Сюжетът се развива по време на окупацията на Франция от хитлеристка Германия през Втората световна война. Главният герой – Шарл, е провинциален фабрикант, много безразличен към случващото се в Европа и с евреите. Той обаче приютява Жером и Алис – активни участници в съпротивата, които се опитват да спасят възможно най-много евреи. Шарл и Жером са приятели от деца. "И двамата имат вкус към жените, обичат да съблазняват и да си играят с женските сърца. Шарл е отдаден на всекидневни удоволствия и мимолетни авантюри, докато Жером е влюбен в своята съратница и любовница Алис, с която има отношения от няколко години и се опитва да спечели сърцето й", разказа Або.

Когато Жером и Алис отиват във фермата, взаимоотношенията между тримата се променят много бързо и катастрофално. "Един ден Шарл и Алис отиват до града, за да изпълнят мисия, свързана с дейността на съпротивата, но осъмват заедно в един хотел и се оказва, че Алис е предала не само тялото си, но и душата си на Шарл. Когато те се прибират обратно във фермата, където ги очаква Жером, той остава много разочарован, че неговата любима го е предала в лицето на най-добрия му приятел", разказа водещият на предаването.

"Когато нещо вече е издадено и е получило подкрепата на издателство, на хората, които са работили по тази книга, вече е много трудно да заемеш позиция, защото трябва да решиш дали искаш да изгубиш някакви позиции, някакви приятелства и дали държиш да говориш от името на истината. Когато изразиш мнение, ти вече действаш срещу усилията на цял един екип, който стои в това издателство, на хората, които са подели уговарянето на тази книга", допълни Або.