Астрономи са засекли инфрачервено лъчение от 60 звезди, което може да е доказателство за извънземен живот. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Тя разказа за концепцията на американския физик с британски произход Фрийман Дайсън от 60-те години на миналия век за съществуването на сложни инженерни съоръжения, изградени от извънземни цивилизации около техните звезди, като целта е осигуряване на енергия чрез директното й улавяне в космическото пространство. Наречени са сфери на Дайсън. "Целта им е да улавят и канализират енергията от звезди като нашето Слънце, за да я използват наготово. Тези сфери са с размерите на нашата Слънчева система и се състоят от рояк от обекти. Те са като големи космически кораби", обясни доц. Тодорова.

Съществуването на подобни космически структури предполага допълнително инфрачервено лъчение от нагряването на сферата. Именно регистрирането на такова лъчение би могло да бъде доказателството за съществуване на извънземен живот, който учените търсят.

Екип от учени от Швеция, Индия и САЩ обединяват усилия в проекта "Хефест" в търсене на подобни сфери на Дайсън. "Има косвени доказателства, че има инфрачервено лъчение от обекти, които изглеждат като изкуствени, а не са резултат от лъчение от Космоса, звездите или черните дупки. Има засечено такова инфрачервено лъчение и спектър на честота, която не е естествена и не е позната от други източници във Вселената. Те смятат, че това е изкуствено, а след като е изкуствено, то е създадено от разумни същества", обясни Мариана Тодорова.

Учените анализират огромен масив от звезди и сред тях откриват 60 подобни аномалии, което означава потенциални кандидати за съществуването на извънземен живот.