Проучвания показват, че само 5 до 10 минути бягане дневно може да намали риска от смърт от всякакви сърдечно-съдови проблеми като например сърдечен удар и инсулт. Бягането повишава вашата сила и поддържа цялостното здраве. Освен това има и много други ползи. Ето 10 от тях:

Поддържане на теглото: Бягането засилва метаболизма ви и ви помага да изгаряте калории, за да поддържате здравословно тегло.

Психично здраве: Ендорфините, отделени по време на бягане, могат да намалят стреса, безпокойството и депресията и насърчават цялостното психическо благополучие.

Подобрен сън: Ежедневното бягане ви помага да подобрите качеството на съня, помага ви да заспите по-бързо и ви позволява да се насладите на по-дълбок и спокоен сън.

По-здрави кости: Бягането е сред упражненията, които ви помагат да укрепите костите си и да намалите риска от остеопороза и фрактури.

Дълголетие: Няколко проучвания показват, че краткотрайното ежедневно бягане може да удължи продължителността на живота чрез намаляване на риска от няколко хронични заболявания.

Повишава имунитета: Бягането облекчава имунната ви система, като прави тялото ви по-ефективно да се предпазва от всякакви заболявания и инфекции.

Подобрена мозъчна функция: Бягането помага за подобряване на паметта и когнитивната функция чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка и насърчаване на неврогенезата.

Социализация: Бягането в група или присъединяването към която и да е група за бягане може да подобри връзките ви и да развие чувство за общност и подкрепа.

Повишени енергийни нива: Ежедневното и редовно бягане подобрява сърдечно-съдовото здраве, повишава нивата на енергия и издръжливост.