Няма по-силен от държавата. Държавата винаги има изход и винаги може да го приложи. Изходът става с правила. Това заяви ген. Стефан Янев, председател на "Български възход“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Тези правила могат да бъдат най-различни, включително по отношение на превенцията, включително и по отношение на наказанията. Аз ще ви дам един пример. Преди години беше, в една европейска държава – беше предложено решение, което се гласува в съответния парламент: при превишаване на скоростта с еди-колко си километра, автомобилът се отнема на място в полза на държавата. Така че има решения, които могат да бъдат приложени“, категоричен беше Янев.

"Не искам да звучи стряскащо за тези нарушители, но всеки един нарушител може да бъде съответно така санкциониран, че да не си помисли повече да нарушава правилата на пътя, отбеляза той.

Той допълни, че ставаме свидетели на тип поведение, което дава основание да се говори, че самото общество не обръща достатъчно внимание на този проблем.

"Всеки един от нас е нарушител в собствената си държава, а като преминем границите на държавата, изведнъж става много дисциплиниран водач. Това твърдение сме го чували много пъти. Не е ли време да помислим за собствената си държава, за собствените си съграждани и да бъдем отговорни към тях? Тази взаимна отговорност, това взаимно уважение и зачитане ни правят по-силни като общество и към това трябва да се стремим“, каза още ген. Стефан Янев

Държавата може да увеличи рязко своите функции по отношение на наказанията, превенциите и всичко останало, но отговорността е в самите нас, посочи той.

"Ние като общество трябва да разберем, че е по-добре да живеем съвместно и да се развиваме, отколкото да поставяме собствения си живот на риск и да рискуваме живота и на другите“, допълни Стефан Янев.

Евелина БРАНИМИРОВА