Има две тълкувания на това крайно нелепо и нагло изказване на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, който определи отношението на България към Македония като това на Русия към Украйна, заяви в студиото на "Още от деня" историкът проф. Кирил Топалов.

"Едното е, че така му е дошло отвътре и така смятат те по отношение на България. Другото е може би повече за вътрешна употреба, т.е. ние ако направим нещо, ще го направим не защото сме отстъпили пред бугарите, а защото разговаряме по този въпрос с Европа", коментира той.

По думите му, това изявление на Ковачевски ще му направи много лоша услуга, защото в Европа има достатъчно образовани хора, които са наясно с нашата проблематика.

Проф. Топалов е категоричен, че всички наши институции са реагирали адекватно по начина, по който трябва да се направи това - остро и твърдо. Подчерта, че нашата позиция трябва да продължи да бъде твърда и не трябва да отстъпваме пред онова, което сме поставили като условие пред Северна Македония.

Кирил Топалов, който на 21 май ще отпразнува своя 80-годишен юбилей, призна, че животът не е по неизбежност, каквото е името на новоиздадения мемоарния му роман "Живот по неизбежност". Според него, животът по неизбежност е свършил преди 30 години.

"Много хора ме питат - не е ли днес животът по неизбежност? Не е. Защото има избежимост. Ето границата е отворена." Духът на свободата присъства в романа. Написан е с ирония и самоирония. В него той споделя свои срещи с големи българи, сред които Димитър Талев, Емилиян Станев, Радой Ралин, Иван Давидков, Михаил Арнаудов, Петър Динеков, както и с много български и чужди политици и дипломати.