В понеделник, 12:42 местно време (03:42 в България), районът на новозеландските острови Кермадек е разтърсен от земетресение с магнитуд 7.1 (оценките са основани на съвкупностите от данни в двата центъра – Евро-Средиземноморски и Геоложки проучвания на САЩ). За щастие, епицентралният район е почти ненаселен и последствията могат да се смятат за пренебрежими. Земетресението е слабо усетено в селища, разположени по северния остров Нова Зеландия. Това съобщи за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Острови Кермадек са група острови в югозападната част на Тихия океан. Те представляват природен резерват. С най-голяма територия сред тях е остров Раул. Населението на архипелага днес се свежда само до персонала на научната станция на о. Раул.

Островите са разположени на 800 – 1000 км на североизток от Северна Нова Зеландия и на повече от 1200 км югозападно от архипелага Тонга. Западно от островите е море Фиджи, източно – тихоокеанската падина Кермадек. Падината Кермадек е граница, по която Тихоокеанската мегаплоча се подпъхва под Австралийската плоча; това се извършва със скорост 58 мм/год в западна посока.

Описаните обстоятелства са основание регионът на острови Кермадек да притежава потенциал за сеизмична активност. Земетресения с максимална сила около остров Раул през 20-и век са регистрирани на 1 май 1917 година с магнитуд 8.2 (във времето на земетресението архипелагът е населен с полинезийци), на 15 януари 1976 година с магнитуд 8.0 и 5 март 2021 с магнитуд последователно 7.4 и 8.1 (поради предупреждение за цунамни вълни население от Северния остров на Нова Зеландия е евакуирано към високи места); последното силно земетресение в околностите на остров Раул е с епицентър на около 60 км на изток-североизток от новата активност. Приписаните дълбочини на сеизмогенезис, около 20-50 км, свързват тези събития с наличие на склонови деформации. Така натискът на Тихоокеанската плоча върху подлежащата Австралийска плоча създава земетресения с отделяне на голямо количество енергия.

Както се е случвало и в предходни години, новото земетресение с магнитуд 7.1 не идва само. Предшествано е от трус с магнитуд 5.0 около 8 чáса по-рано. След него същото огнище генерира две земетресения с магнитуд 5.4 и 5.3 и няколко по-слаби. Вторичните трусове бегло маркират разломен клон с направление запад-югозапад от западната страна на подводната падина Кермадек.