От началото на 2023 година 11 жени са убити у нас, повечето вследствие на насилие. За съжаление по-голямата част от убийците са техните мъже.

На брифинг пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев сподели, че проблемът с домашното насилие ескалира и още преди изборите е била планирана среща с националния координатор по домашно насилие и всички отговорни институции, за да се вземат по-навременни мерки.

Последният случай беше преди броени дни в столицата. В багажник на автомобил в квартал "Захарна фабрика" бе намерена жена, простреляна с пистолет. Оказва се, че жертвата е страдала от домашно насилие, споделяла е пред свои близки, че се страхува за живота си и е търсила помощ от неправителствени организации.

Първият случай за тази година на убита жена бе още в първия ден от 2023 в русенското село Щръклево. Там 18-годишен младеж, съсед на убитата 82-годишна жена, я насилва на 1 януари в дома й. 

В новогодишната нощ млада варненка бе обявена за изчезнала, а в последствие намерена убита и заровена в септична яма в имот до Евксиноград. Резултатите от аутопсията показаха, че жената е пребита до смърт с тъп предмет от нейния приятел, който прави пълни самопризнания. Месец по-късно, във Варненско друга млада жена беше убита вследствие на побой пред своите деца от съпруга си.

Друга 62-годишна жена беше намерена мъртва в дома си в квартала "Дъбника" във Враца. Убиецът е нейният зет, който вследствие на скандал, грабнал кухненски нож и го забил в шията на жената, прерязвайки артерия. Отново месец по-късно, отново във Врачанско, друг мъж преби жена си до смърт. 

След скандал и сбиване в Плевенско жена беше убита, а трима души бяха ранени. 

В следствие на побой от техните съпрузи бяха убити и жени във Враца, Пловдив и Сандански.

Жестоко убийство бе причинено и от син към своята майка в Годеч. Мъжът е нанасял удари с брадва в областта на главата й, а друг подобен случай на насилие от син към своята майка бе убийството в столичния квартал "Христо Ботев".

Проблемът с насилието към жени у нас е осезаем, а преди дни чухме за поредния случай с трагичен край.

Формите на домашно насилие са безкрайни и последиците от него също, но най-трагична е смъртта, която трябва да бъде предотвратена. Проучване на Евростат показа, че до 41 % от жените са били подлагани на насилие, но за съжаление процентът с тези потърсили помощ е минимален.