Институтът за бъдещето на живота – една от ключовите институции, които се занимават с темите за изследване на бъдещето, се почувстваха длъжни да защитят изкуствения интелект и всички негови проявления и въздействия в човешките области, защото видяха, че надделява предразсъдъкът към негативното, т.е. обществото вече се подготвя ментално, че непременно ще има катастрофични сценарии и започва да ги очаква. А когато обществената енергия се мобилизира в полза на това нещо да е негативно, то се осъществява като самосбъдващо се пророчество. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова. 

Тя разказа за проведеното от Института за бъдещето на живота изследване, чиято цел е да докаже чрез статистически данни защо човешките решения са доста субективни и ирационални и защо в много случаи изкуственият интелект би бил по-добър от нас. "Те правят едно изследване с фокус групи, в което разиграват различни сценарии, в които има глобален военен конфликт или среща с извънземна цивилизация и при евентуално симулиране на конфликт, фокус групите количествено избират да се използва оръжие за масово унищожение, ядрени оръжия, дори с цената на това ние също да пострадаме или това да доведе до края на нашата цивилизация. Тази група надделява с около 60%. Това е този стремеж на егото, на победата, на извоюването на нашата гледна точка на правота на всяка цена. Ясно се осъзнава, че това би било край за всички и въпреки това този избор се предпочита“, обясни Мариана Тодорова. 

Институтът за бъдещето на живота привежда и три примера, при които решенията, взимани от изкуствен интелект, са по-далновидни, по-обективни и по-рационални от тези, които взимат хората. Данните показват, че ако бъдат въведени системи за управление и контрол на трафика и употребата на безпилотни коли, базирани на изкуствен интелект, то инцидентите ще се намалят значително. "По данни на Агенцията за движение по магистралите и безопасността в Америка, всяка година се случват 6 милиона инцидента, като от тях 42 939 са с фатален изход за някои от участниците в тези инциденти. Изчислено е, че ако има управление на трафика на светофарите и безпилотни коли, тези инциденти могат да бъдат намалени със 76%, т.е. жертвите биха били около 15%“, посочи цифри тя.  

Изкуственият интелект може да бъде използван и при превенцията на пътните инциденти. 

"Обработвайки големите данни и класифицирайки типа катастрофи може да се действа и превантивно, като се види и изчисли вероятността от инцидент, като се изпратят патрулиращи полицаи, като се предупредят шофьорите и за този ден да се наложи допълнителна възбрана за ограничаване на скоростта“, даде пример тя. 

Друг казус, който учените от института разглеждат, е при диагностицирането и при предозирането от лекарства. "450 000 души в Америка умират заради грешно дозиране. Затова във фармацевтичния сектор е толкова популярно това да има персонализиран подход, да се въведе 3D принтиране и да се правят дози според нуждите на пациента. При грешното диагностициране или когато не се отчете комплексността на заболяването също умират много хора“, посочи още Мариана Тодорова.  

Тя цитира и данни от проучване, според което изкуственият интелект е много по-креативен от хората. "Просто защото синтезира доста информация от различни направления, прави пренос от различни дисциплинарни области и в крайна сметка предлага по-бързи и по-ефективни решения“, поясни футурологът.