Днес е последният ден на 48-ото Народно събрание. Това е четвъртият парламент в рамките на малко над две години.

Депутатите откриха Народното събрание със заявките за съставяне на правителство и реформи. Но разбирателство между парламентарните групи липсваше. Дори началото на този парламент беше трудно – депутатите избираха четири дни председател на НС. В крайна сметка на най-важния стол в парламента седна депутатът от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов

Присъствието на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова на първото заседание на новия парламент предизвика искри между партиите още преди началото на първото заседание. 

Един от първите законопроекти, с които се захванаха депутатите беше Изборният кодекс. Те приеха нови правила за провеждането на изборите. Българските гласоподаватели вече ще могат да избират между машинно гласуване и гласуване с хартиена бюлетина.  Според новите правила бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията. Мандатите ще се определят на база последното преброяване на НСИ. Също така депутатите запазиха записа на район "Чужбина", по предложение на ГЕРБ-СДС решиха да се прилага от 1 януари 2025 година. Но президентът Румен Радев наложи вето на тези промени с аргументите, че  едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот и ръчното броене обезсмисля машинното гласуване. Той също така подчерта, че е липсвал дебат по темата. Но правна комисия отхвърли ветото на Радев и така промените в Изборния кодекс остават в сила.

След бурни дебати Народното събрание също така реши да даде въоръжение на Украйна. По време на гласуването Явор Божанков от БСП се отцепи от партията си и гласува "за" изпращането на оръжие. Така на общо събрание на ПГ на "БСП за България" Божанков беше изключен единодушно от групата. БСП се опитаха да подтикнат Радев да наложи вето, но според президента това е безпредметно. 

Високо напрежение между партиите предизвика статия в чуждестранни европейски медии, че България тайно е изпратила оръжие и гориво на Украйна в началото на руската инвазия. А Конституционният съд образува дело срещу оказването на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. 

През краткия си живот парламентът успя да задължи Министерския съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в областта на енергетиката, за да се запази дейността на въглищните централи поне до 2038 г.  МС трябва в срок до 31 март 2023 г. да отправи искане до Европейската комисия за изменение на ПВУ, но е възможно това да забави плащанията по Плана.

Един от най-важните текстове, които разгледаха депутатите, беше свързан с изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и този за Наказателно-процесуалния кодекс. След двудневни обсъждания народните представители приеха четири от предложените законопроекти. В единия, внесен от Министерския съвет, се предвижда въвеждането на механизъм за разследването на главния прокурор. Вторият законопроект на МС предлага въвеждане на правила за защита на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство. В законопроектите на "Продължаваме промяната“ и "Възраждане“ е заложено постигането на по-бърз, по-обективен наказателен процес на досъдебно ниво. Но съдебната реформа, на която част от политическите сили много държаха, бе блокирана. Нямаше достатъчно време тя да бъде приета на второ четене в последните дни на НС.

Народното събрание също така не прие и бюджет. По предложение на МС депутатите удължиха Бюджет 2022 г. до март 2023 г. Аргументацията беше, че ако се сформира редовен кабинет е по-добре той да определи сам бюджетната си политика.

В предпоследния ден на НС бе прието минималната работна заплата да е 50% от средната за страната. Увеличението влиза в сила от 2024 г. Минималната работна заплата ще се изчислява за период от една година.

И така, за краткия живот на парламента депутатите не успяха да изпълнят основната си функция - да създадат кабинет, но приеха 53 закона, 90 решения и две декларации.  Дебатите бяха бурни, напрежението високо, а опитът за диалог между партиите неуспешен.