Резултатите от изборите в Турция не ме учудват толкова, защото Ердоган е опитен и ловък политик, който умее да манипулира общественото мнение. Аз съм сигурен, че е изкарал някакво асо от ръкава. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ибрахим Карахасан - Чънар, който е журналист, писател и доктор по културно-историческо наследство.

"Оказа се, че с няколко пункта напред е Реджеп Тайип Ердоган. По принцип самият Кълъчдароглу каза, че представители от неговата партия са влизали в изборните секции, а също така, че са обявили предварително вота, изтекла е информация, което не е редно по тамошните закони. Друго, което ме изненада мен – пак социологическите анкети показваха, че под чертата 7% ще бъде Националистическата партия, която партия е негов съюзник в парламента. Оказа се, че тая партия също мобилизира електората си, има си методика явно и успя да вземе около 10%. Това е много важно за парламентарния вот, защото благодарение на тази партия той е в парламента, прави мнозинство и на практика пак ще направи мнозинство със същата партия, което не е добре, разбира се, за политическата ситуация", обясни Чънар.

Той обърна внимание, че в големите градове Кълъчдароглу има предимство, а повечето гласове на Ердоган идват от Централен Анадол - маргиналната част на Турция.

Според Ибрахим Чънар това означава, че в Централен Анадол живее една клерикална маса: "Ние знаем, че като идеология в момента в управлението се налага политически ислям. Използвайки религиозните ценности, бих казал и слабости на хората, може би той е съумял да стигне до тях, до сърцата и душите им. И обикновено това е масата, която е не толкова образована. Виждаме, че в европейската част, в средиземноморската част, в големите градове – ако ги изброим - Анталия, Измир, Истанбул, Анкара, столицата, вотът там е в полза на Кълъчдароглу. Но явно това не е било достатъчно и може би за втория вот вече Кълъчдароглу и неговият екип трябва да си вземат някаква поука и да се представят достойно на вота. Има шанс, разбира се", каза още той

По думите му Турция би следвало да избере пътят към Европа и модерното: "Tова, което става на тези избори в Турция - това не е моята Турция. Моята Турция, която аз обичам и в която имам много познати роднини, приятели там, би следвало да изберат пътя към Европа, а пътят към Европа, пътят на модерното, на демокрацията е свързан не със статуквото сега, а с Народнорепубликанската партия, с нейните светски принципи".