Пандемията, войната в Украйна и спиралата от политически кризи се превръщат във водещи фактори с дълбок отпечатък и върху медийната среда в България. Журналистите са изправени пред поредица от предизвикателства – стрес, онлайн тормоз, опити за намеса в редакционното съдържание, автоцензура, финансови затруднения. Какви са настроенията в сектора и какво е нивото на медийна свобода?

Това ще покажат резултатите от шестото проучване за свободата на словото в страната, направено от АЕЖ-България и осъществено с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Анализът ще бъде представен днес от 10:00 до 12:00 ч., зала Кеплер в Launchee на партерния етаж на ЦУМ.

Данните са събрани чрез онлайн анкета, проведена в периода 3 май – 10 юни, попълвана доброволно и анонимно. Статистическата обработка е на агенция "Алфа рисърч“. Автор на доклада е д-р Илия Вълков, член на УС на АЕЖ-България, журналист и преподавател в УНСС.

Специален гост на събитието ще бъде Негово превъзходителство Симон ван дер Бург, посланик на Кралство Нидерландия в България. Резултатите от анкетата ще коментират Дарина Сарелска, ТВ журналистка и преподавателка, Мария Димитрова, главна редакторка на Zov News от Враца, и Орлин Спасов, медиен експерт от Фондация "Медийна демокрация“ и преподавател в СУ. Мария Черешева, журналистка и зам.-председателка на УС на АЕЖ-България, ще модерира дискусията.

Входът е свободен, но с предварителна регистрация поради ограничения брой места. Събитието ще се излъчва на живо в интернет през страницата на АЕЖ-България във Facebook.