В най-голямата в страната Клиника по неонатология на СБАЛАГ "Майчин дом", ръководена от проф. д-р Боряна Слънчева, предстои обособяването на допълнителен сектор към интензивната отделение за кенгуру-грижа. Целта е подобряване грижата за преждевременно родените новородени и семейства, съобщиха от болничното заведение.

В бъдещия новосформиран сектор родители на недоносените деца, под лекарски и акушерски контрол ще бъдат обучавани в специфичните грижи, изискващи отглеждането на дете с ниско тегло. Семействата ще имат възможността да бъдат с тях 24 часа в болницата. Ще се обучават за специфичните методи на хранене, кърмене, облекло, хигиена, процедури за подпомагане на дишането и др. Целта е семействата да получат необходимите знания и практически умения, с които спокойно да се справят и вкъщи. Ще се съблюдават и ще стават по последни световни стандарти за грижа за недоносените, одобрени от Световната здравна организация.

Интензивното отделение на ненатологичната клиника на "Майчин дом" е най-голямото в страната, с най-модерна апаратура и иновативни практики. Средно годишно през него минават за успешно лечение над 650 преждевременно родени деца.

Кенгуру-грижата се използва за пръв път в Богота, Колумбия през 1978 година по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Тогава причината е била липса на оборудване, кувьози и леглова база. Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно и същевременно предлага възможно най-добрите условия –майчините обятия. Тогава тази практиката дава много добри резултати. Многобройни проучвания, в продължение на повече от две десетилетия са показали, че кенгуру-грижата или "кожа в кожа" е предпочитана за преждевременната адаптация и по-късното неврологично развитие на недоносените бебета. Според последни проучвания, към момента в Съединените щати над 80 % от неонатологичните отделения използват този метод.