Калоян Паргов, екс-председател на БСП-София и БСП в СОС, в "Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz на 16-и юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Участието на БСП в управлението. Трябва ли да участват в ново правителство в същата коалиция?

"Намираме се в студиото на "Беновска пита“ ден след консултациите при президента и може би преди предсрочни избори. В този смисъл какво е бъдещето на БСП? Накъде БСП, начело с Корнелия Нинова и в коалиция с ПП, ДБ и ИТН?“, попита Беновска. Калоян Паргов отговори, че консултациите ясно са показали желанието на Радев да се сформира второ правителство в рамките на 47-то Народно събрание. Той продължи, че БСП се намира в една тежка и сложна коалиция. Партията е раздирана между желанието да управлява страната и да наложи вижданията си за социално-икономическото развитие и от друга страна да търпи негативите на партньори, с които се разминава по различни червени линии. БСП на практика е в коалиция със свой идеологически противник, ДБ, което е много тежко! "Преди няколко години, когато беше в опозиция, имаше подобни напъни, включително и през посолства, БСП да направи голяма коалиция тип Германия! Помните тези внушения, дори едни посолства бабуваха на това. БСП тогава каза – не, ние стоим в опозиция, защото, следвайки германския модел, ще стигнем до положението на ГСДП. В случая тези 6 месеца тези млади хора, които бяха посрещнати с надежда, с увереност, че ни предстои нещо по-различно – за съжаление много бързо свършиха горивото! Дали защото Русия го спря, по-скоро отказът да водим преговори от февруари насам! Оказа се, че едни държави в Европа могат да изпълняват новите руски условия за плащане в рубли, а ние се оказа, че сме "по-големи светци от папата“, защото сме много богати и сме цъфнали и вързали!“, категоричен бе Паргов.

"Нека да видим вчерашните резултати от преговорите, които водеше Корнелия Нинова с Радев!“, продължи Беновска и пусна запис от консултациите на "Дондуков“ 2 на 15.07.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

4.Най-жаждащата власт "Корнели-ева“- БСП с Радев:

Румен Радев: БСП през годините е била неведнъж част от управлението на страната, така е и днес и то с важни ресори. Така че мисля няма нужда изобщо да дискутираме какво означава именно в разгара на кризата страната да остане без работещ парламент. Българските граждани разчитат политиците да влязат в диалог, да има разбирателство, да има компромиси, за да могат да бъдат решавани техните неотложни проблеми. В същото време партиите дори и вътре в управляващата коалиция, продължават да чертаят разделителни линии. Затова и задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат, е наистина много сложна, много предизвикателна, изключително отговорна. Затова е важно да чуем и вашата формула за намиране на изход от политическата криза. Как вие виждате, готови ли сте и с кого да влезете в диалог.

Корнелия Нинова: Г-н президент, напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната! В последните 6 месеца като част от правителството и управляващото мнозинство изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си.

Казахме, че напълно разбираме сложността на ситуацията и декларираме нашата готовност, ако решите третия мандат да бъде връчен на "БСП за България“, да положим усилия да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство. За нас основата на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме само преди седмици ПП, "БСП за България“ и ДБ.

Безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов трябва да продължи категорично!

Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС!

Румен Радев: Само един въпрос, който мисля, че е важен – вашето виждане за състава на бъдещ министерски съвет? Изключвате ли политически фигури, ясно изразени, или стоите зад идеята експерти?

Корнелия Нинова: На първо място смятаме, че премиерът трябва да бъде излъчен от ПП! Те са първа политическа сила, в една демокрация е редно първата сила да излъчи премиера! На второ място предпочитаме политически пред експертен кабинет. Защото това означава ясно носене на политическа отговорност.

Най-жаждащата власт "Корнели-ева“- БСП с медиите:

Корнелия Нинова: Както знаете ние декларирахме готовност, ако президентът прецени да връчи третия мандат на "БСП за България“ да проведем разговори във формата на досегашната четворна коалиция. Основата на тези разговори да бъде програмата, която изработихме.

Що се отнася до Кирил Петков и ПП, ние призовахме Кирил Петков да не бъде премиер и му прави чест, че отстъпи назад! Основата за преговори не трябва да бъдат имената, а ще бъде програмата, действията, политиките и законите. Но декларираме, че в демократична държава първата политическа сила трябва да излъчи премиер. Продължаваме да смятаме, че ПП трябва да излъчи премиера. Този, който получи третия мандат, с програмата, която изработихме, да седне на преговори. Без ГЕРБ и ДПС!

Медия: БСП ще постави ли условие да се възобновят доставките от "Газпром“, като условие за ваше участие в коалиция? Тъй като г-н Гуцанов преди няколко дни беше казал, че има нещо такова в първото завъртане на мандатите!

Корнелия Нинова: Само да ви припомня, че проведохме преговори за съставяне на програма и в тази програма е записано – разговори с всички възможни доставчици на газ, което включва и "Газпром“. И това вече е записано в програмата!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска помоли Паргов за коментар. Той заяви, че се съгласява с тезата на Нинова, че трябва да се водят разговори с всички доставчици, макар че Русия вече не е този надежден доставчик, предвид събитията от последните 6 месеца. Добре, че сме осигурили 1 милиард кубични метра газ от Азербайджан, но въпросът е останалите 2/3 дали ще можем да осигурим и от какви източници. Водещата отбеляза, че Германия национализира "Северен поток“ 2. Паргов заяви, че тепърва ще ставаме свидетели на такива действия на различни правителства.

"Но трябва ли да остава БСП във властта и то в тази коалиция?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "При положение, че беше направено всичко възможно да се заобиколят червените линии, които БСП постави в началото, с всякакви витиевати решения, включително с неучастие във вземане на решения, заобикаляйки волята на БСП и избирателите на БСП, считам, че участието в тази коалиция, без значение дали ще има второ правителство и за колко време, ще донесе тежки имиджови щети на БСП от гледна точка на електорална подкрепа!“.

"Не го ли казвате това като наранен от Нинова, изваден от НС, свален от поста председател на градската организация в София, на председател на социалистите в СОС?“, попита Беновска. Паргов отговори, че няма никаква разлика в неговите позиции преди и след свалянето му от постовете. Той беше категоричен, че е загрижен за съхраняването на БСП и превеждането на партията през тежките кризи, защото държавата има нужда от силна лява партия. Водещата попита колко силна е БСП в момента. Паргов отговори, че 26 от 240 депутати е срамно и обидно, независимо че участва във властта. Но именно участието във властта е голямото изпитание, а не стоенето в опозиция.

"Но това не е ли "златното яйце“ в кошницата на Нинова, че успя да стане вицепремиер?“, попита Беновска. Паргов отговори: "Мисля, че е имало и по-златни яйца в кошниците на предишни председатели, които бяха президенти, министър-председатели и председатели на парламента! Казвам го, защото БСП е такава партия, в която или си на върха, или не го поемаш този ангажимент! Казвам го, защото малко ми прилича на Лукарски, нали и той беше министър на икономиката!“. Той добави, че наскоро е цитирал пиесата на Вазов "Към пропаст“, изводът от която е, че когато управляващите са водени от личните страсти, това е пагубно за държавата. Водещата попита дали това е намек към Нинова. Гостът ѝ отговори, че има предвид цялото правителство!

Вътрешните противоречия в БСП и неспособността на Нинова да се справи с проблемите.

"Корнелия Нинова и ръководството на БСП тласкат ли към пропаст БСП?“, попита Беновска. Паргов отговори: "Да, тя вече е в пропастта! И ако скоро има избори, не дай Боже, оценката ще бъде и оценка за последните 6 месеца!“. Водещата попита госта си не го ли е страх, че Нинова ще го нападне отново? Той отговори, че най-малкото Нинова може да го уплаши. По-скоро го плаши икономическата и социална обстановка.

"А не Ви ли притеснява голямото вътрешно напрежение в БСП, пак ще кажа – мечът ви голям го вадите, но е мек!“, попита Беновска. Паргов отговори, че ролята на лидера е да овладява тези центробежни сили. А не да им отговаря с мълчание и да им поръчва вътрешнопартийни процеси. "След като ти не можеш да водиш диалог в собствената си партия, то какво означава извън тази партия?“, попита Паргов.

Местните избори в София.

"Вашият приемник Иван Таков каза, че на предстоящите местни избори трябва да има мобилизация БСП да спечели повече места и ако може кметското място в София, но това според него може да стане само в коалиция!“, продължи Беновска. Паргов отговори, че коалиция трябва да има и тя трябва да се основава на програмна платформа за развитието на София. Водещата попита кои партии са подходящи за коалиционни партньори. Събеседникът ѝ отговори, че в момента БСП участва в коалиция, в нея влизат и партньорски организации. Той припомни, че около кандидатурата на Мая Манолова са се обединили БСП, АБВ, социалдемократите, Д21 на Татяна Дончева, пък и десни партии. Водещата отбеляза, че тогава все пак Фандъкова е спечелила. Паргов отвърна: "Да се благодари, че Бойко Рашков не беше вътрешен министър тогава! С купения и корпоративния вот 20 000 гласа не ѝ стигнаха и това е нещо, което признават всички!“. Водещата отвърна, че това са градски легенди!

"Връщате ли се към Манолова, към Дончева в мислите си?“, попита Беновска. Калоян Паргов отговори, че има още много политическо време, което ще обуслови и начина, по който ще се проведат тези местни избори. Но със сигурност трябва да има голяма коалиция и една кандидатура за кмет, която да дърпа листата на БСП.

"Вие можете ли да се кандидатирате за кмет?“, попита Беновска. Паргов отговори: "За съжаление на 19-и февруари Корнелия Нинова обеси тази възможност!“. Водещата попита няма ли вариант да бъде издигнат от инициативен комитет. Събеседникът ѝ отговори – "Тази възможност приключи! Този период приключи за Калоян Паргов! Това е последният ми мандат като общински съветник! 16 години са твърде много за един човек на едно място!“. Беновска подчерта, че БСП е наследствена партия за Паргов. Той отвърна, че е дал път на младото поколение. Скоро ще оповести плановете си за бъдещето, които по-скоро са в сферата на експертното. Водещата попита към някоя партия ли? Паргов отговори – към държавата. Като американски или руски консултант?, продължи Беновска. Гостът ѝ отговори – Като български патриот!

Бъдещите планове на Паргов.

Беновска попита Паргов дали ще прави партия. Той отговори, че няма такива намерения и БСП си остава неговата партия. Според него хората, които милеят за държавата си, трябва да намерят начин и форма да ѝ помагат. Не е необходимо да си депутат или министър, за да правиш нещо. "Вие като медия не помагате ли на държавата, не провокирате ли, не търсите ли отговори на въпроси?“, попита Паргов. Водещата отвърна, че не са толкова ефективни, както, ако си в изпълнителната или законодателната власт. Гостът каза: "Може би не К2, но в съчетание с телевизията имаше момент, когато бяхте ефективна, та чак прекалявахте!“.

Калоян Паргов обясни, че в момента тече процес на подмяна на политическите и икономическите елити в целия свят и това не е от вчера. Затова политическите лидери трябва много да внимават какви стъпки предприемат, в името на какво, защото със сигурност в следващите години ще видим доста нови лица в политиката. "Видяхме, че да завършиш Харвард или някой друг западен университет не е повод за гордост, защото не е гаранция, че знаеш отговорите на всички въпроси! Оказва се, че с УНСС, СУ или Нов български можеш да се справиш също толкова добре!“, категоричен бе Паргов.

"Хвърлихте бомбата, ставам много любопитна, кога горе-долу ще обявите новото си поприще?“, попита Беновска. Паргов отговори, че се надява до края на месеца това да се случи. Но остава в БСП и ще помага на младия екип в градската организация. "Оставате член на партията, или духовно?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че и да останеш член не е малко. "Видяхте как тук някакви хора си хвърляха билетите и правеха циркове! Много съжалявам, че не е намерен начин да се комуникира с тези млади хора, за да не се стига до тези крайности, защото това не е повод за гордост, независимо дали става дума за БСП или някоя друга партия! Чух, че членуват от 2016 г., което не е много време, за да разбереш какво е БСП и че БСП не е пещерата на Али Баба, която изпълнява желания!“.

"Може да се каже, че това интервю завършва така – дойдох, видях и победих! Калоян Паргов направи страхотна новина – връща се, но не каза точно как!“, продължи Беновска. Паргов отговори: "Аз не съм си тръгвал, не съм спирал!“. Водещата отвърна: "Въпросът е друг, когато си на кормилото на нещо, а на Вас Ви отнеха кормилото на София!“. Събеседникът ѝ отговори: "Кормилото мисля, че е в сигурни ръце, така че съм спокоен! Вярно, трудно им е, не е лесно да управляваш най-голямата организация, но мисля, че ще се справят!“. Накрая Паргов си взе червена ябълка с думите: "Отивам на спорт и се надявам, че ябълката на Беновска ще ми даде достатъчно енергия!“. Така завърши разговорът между Калоян Паргов и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 16-и юли 2022 г.