Инж. Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол“, в "Беновска пита“ youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 9-и юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Влиянието на политическата криза върху енергетиката.



"Минаха 15 часа, откакто Кирил Петков и Асен Василев върнаха мандата на президента Радев и не успяха да съставят правителство. Това ще се отрази не само на политиката, но и на икономиката. Какво се случва в сферата на енергетиката?“, попита водещата Илиана Беновска. Любомир Спасов отговори, че в енергетиката засега нещата вървят гладко и не се усещат сътресения от това, че не може да се състави правителство.

Газификацията на ТЕЦ "Бобов дол“.

"Не е ясно дали ще има газ, а ТЕЦ "Бобов дол“ заяви амбиции да се газифицира. Как върви този процес?“, попита Беновска. Спасов отговори, че не са се отказали от това намерение. Вървят с бързи крачки в тази посока. Очаква се в средата на следващия месец да има разрешение за строеж. "Ние работим усилено в тази посока и тази година газификацията на ТЕЦ "Бобов дол“ ще бъде факт! Но както говорихме преди няколко месеца, че газта е алтернатива на въглищата, сега може би малко ще се обърнат нещата и въглищата ще станат алтернатива на газта. Но ние затова се опитваме да се газифицираме, за да имаме възможности за работа във всякакви условия!“, обясни Спасов.

"Вие се опитвате, защото обща тенденция в Европа е така наречената "зелена сделка“, да се намалят въглеродните емисии, това осъществимо ли е?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е осъществима и достижима цел. Трябва обаче да стане малко по-плавно. Нещата в света се променят доста динамично. Има новини, че Германия, Австрия и Белгия отварят въглищни централи, които преди години са били затворени. Това означава, че може би в момента се търси по-скоро сигурността, а не толкова намаляване на емисиите. Целта пак остава 2050 г., но може би ще стане на по-къси и по-чести крачки.

Отношението на държавата към ТЕЦ-овете, свързвани с Христо Ковачки и изобщо към частните субекти в енергетиката.

"Знаете, че вицепремиерът Асен Василев, малко на въпреки на Кирил Петков, гръмко обяви и продължаваше да твърди, че "Бобов дол“ и "Брикел“ трябва да се закрият. Вицепремиерът и министър на екологията Сандов пък затвори "Марица 3“. Някак има едно раздвоение, политическата теза е, че Асен Василев в лично качество иска да прокара влизането на фотоволтаици, батерии и така нататък, няма да коментирам по каква причина! Как ще се справите със сегашната ситуация, защото имаше решение на ВАС от тази седмица, с което Административен съд София град обяви за нищожно разрешението ви за експериментално горене на отпадъци в "Бобов дол“. Мотивът е, че това разрешение трябва да бъде подписано от министър, а не заместник-министър!“, продължи Беновска. Спасов отговори, че това решение е странно и повдига в такъв случай въпроса каква е фигурата на заместник-министъра. Той продължи: "Това, че в момента отменят това решение, то е история, то е от преди 3-4 години! Но по друго дело имаме възстановени средства от непризнати квоти от 2019 г.! Имаме непризнати безплатни квоти и те в момента ще трябва да ни бъдат възстановени!“.

"А защо държавата, която е разполагала със съответния брой квоти за годината, не се е разпоредила да ви осигури на вас такава?“, попита Беновска. Спасов отговори, че този казус също е отпреди няколко години. Той предположи, че става дума за административни пропуски. Едва ли е било целенасочено или специално с идеята ТЕЦ "Бобов дол“ да остане без дължимите му квоти. "Не мислите, че има тенденция?“, попита Беновска. Гостът ѝ отговори: "Да, защото тогава е било друго правителство, сега е друго правителство, тази тенденция да върви през една политическа сила в друга – малко странно ще изглежда!“.

"Искате ли да Ви докажа, че всяко правителство сякаш има определена стратегия към така наречения от кръга "Капитал“ скрит собственик на някои от ТЕЦ-овете, в това число и "Бобов дол“ Христо Ковачки. Нека да видим Станислав Тодоров, когото ние опитахме с Рамадан Аталай да попитаме в Народното събрание защо ще се затварят ТЕЦ-овете "Бобов дол“ и "Брикел“ и какво е отношението на държавата към частните и към държавните ТЕЦ-ове!“, продължи Беновска и пусна запис от заседанието на парламентарната комисия по енергетика от 23-и март 2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

На заседанието на парламентарната комисия по енергетика от 23 март 2022 г., излъчено директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz, Илиана Беновска и народният представител от ДПС Рамадан Аталай зададоха въпроси на председателя на КЕВР Станислав Тодоров за огласеното от финансовото вице Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете "Бобов дол“ и "Брикел“. Ето какво попитаха Аталай и Беновска:











Рамадан Аталай: Вицепремиерът каза, че ще закрива топлоелектрически централи, имайте предвид "Бобов дол“ и "Брикел“. Като отчитате всички тези количества, които досега сте ползвали от "Бобов дол“ и това, което евентуално в газовия сектор, което няма да получите през "Булгаргаз“, доколко ще влияе върху цената на топлофикациите, защото те ползват газ? Знам и отговорите, които ще ми отговорите! Моята идея е дано Вие да отправите правилното послание към министър-председателя и по-големия министър-председател Асен Василев, че не е тяхна работа да се намесват в енергетиката!





В отговора си председателят на КЕВР Станислав Тодоров не засегна темата за намерението на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете "Брикел“ и "Бобов дол“. Беновска помоли Тодоров да каже мнението си, но председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски не й даде думата. Ето какво се случи:





Илиана Беновска: Прощавайте, може ли да отговорите за "Бобов дол“ и "Брикел“, интересува ни нас, журналистите!



Радослав Рибарски: Не можете, г-жо Беновска, въпроси задават депутатите!



Илиана Беновска: Да, но г-н Аталай зададе въпрос за "Брикел“ и "Бобов дол“!



Радослав Рибарски: Г-жо Беновска, моля Ви!





След заседанието на комисията Беновска зададе въпроси на председателя на КЕВР Станислав Тодоров. Ето неговите отговори:











Илиана Беновска: Здравейте, г-н Тодоров! Бихте ли коментирал призивите на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете "Бобов дол“ и "Брикел“? Как ще се отрази това на енергийния микс и на националната сигурност?



Станислав Тодоров: Думите на министър Василев няма да мога да коментирам! Това, което мога да коментирам, е, че за да имаме свободен и еднакъв пазар на всички участници – всички участници трябва да отговарят на същите изисквания!



Илиана Беновска: Не, това хубаво! Но Асен Василев го обяви публично, че иска да се закрият "Бобов дол“ и "Брикел“! Не знам какъв е критерият, коментирано ли е с Вас това?



Станислав Тодоров: В качеството на регулатор не мога да коментирам плановете на правителството!



Илиана Беновска: А енергийният микс, как ще се оформи, ако се закрият тези две централи? Нали знаете, че едната обезпечава София с електроенергия, а другата Източна България!



Станислав Тодоров: Нито "Бобов дол“, нито "Брикел“ участват в енергийния микс на регулиран пазар!



Илиана Беновска: А обезпечаването на електроенергия за София, за Гълъбово и този регион?



Станислав Тодоров: Това е въпрос към ЕСО!



Илиана Беновска: Тоест, КЕВР нямате отношение, и като председател на КЕВР, към това, към философията?



Станислав Тодоров: Те са частни предприятия, които продават електроенергията си на свободния пазар! И тяхната съдба е изцяло в техни ръце!



Илиана Беновска: На свободния пазар се продават много неща и от страна на частни магазини за хранителни стоки. Това какво означава, частната и държавната собственост при вас са различни?

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Както казах в ПВУ са предвидени много пари за батерии, за фотоволтаици, но никакви пари за частните централи и се прави разлика между държавната и частната държавната собственост. Как работите в тази обстановка, Конституцията е постановила, че частната и държавната собственост са равнопоставени?“. Любомир Спасов отговори, че наистина трябва да са равнопоставени, но е факт, че частните и държавните предприятия не са на една и съща писта. Той продължи: "Ние тичаме по наша своя писта, която е по-дълга и по-трудна от тази, по която вървят държавните! В последните тридесетина години наблюдавам, че бизнесмени като г-н Ковачки и някои други, участвайки в приватизационни сделки на предприятия, тези предприятия работят и до момента!“.

Беновска продължи: "Някои не работят обаче! Борислав Сандов затвори "Марица 3“, позовавайки се на едно решение, едно констативно решение, което наблюдава процесите на замърсяване от 2018 г. досега, без да споменава нито име на ТЕЦ, нито "Марица 3“!“. Спасов отговори, че тук също има доста спорни въпроси, но затворени предприятия от самия Ковачки няма! И точно тези бизнесмени като Ковачки са недолюбвани в държавата. явно идеята е била това, което се приватизира, по един или друг начин да бъзе минимизирано и да се отива към внос, други доставчици, други производители! "Ние сме българка компания, работим тук, плащаме си данъците тук! Снабдяваме България с ток! Ние работим изцяло за българската икономика, работим за растежа на тази икономика!“, категоричен бе Спасов.

"Ще си позволя да припомня причината, поради която Сандов затвори "Марица 3“, защото тя е във вашата група от ТЕЦ-ове! Въпросът, който поставих, и до днес няма отговор!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференция на министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов от 16.05.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Сандов, здравейте, Беновска! В решението на Люксембургския европейски съд от 12-ти май в действителност не пише кой замърсява региона, а е казано само, че то е в периода 2007 – 2018, забележете!



Борислав Сандов: Да, защото тогава е започнала наказателната процедура!



Илиана Беновска: И се отнася за Югоизточния регион на България! Вие обещахте в петък да дадете конкретика кой от шестте ТЕЦ-а, които се намират там, обещахте да дадете конкретни сведения кой, колко, кога и как замърсява! Готов ли сте с тези сведения?



Борислав Сандов: Тези сведения се намират на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда. Те са част от постоянния мониторинг. Тези данни са публични, достъпни. Те са част от европейската система за мониторинг. Само искам да Ви кажа, че в последните 3 дни нивата на серен диоксид в Димитровград са в рамките на 6-7 микрограма на кубичен метър. Нормите за замърсяване са 350! Това не е било от години! Причините за това са, че освен затворения ТЕЦ "Марица 3“, в района на Гълъбово други две предприятия, които са от подветрената страна и често имаме пренос на замърсяване оттам – едното е в планов ремонт, а другото явно работи по предписанията. Затова явно и нямаме пренос на замърсяване. Но в момента хората в Димитровград дишат чист въздух, поне от гледна точка на серни диоксиди! Но като гледам и другите нива също са добри. Така че в момента въздухът в Димитровград е чист, което не се е случвало от доста време!



Илиана Беновска: Но при първото спиране на "Марица 3“ имаше отново замърсявания и Вие тогава казахте, че може би вятърът довява. Аз се поинтересувах ...



Борислав Сандов: Не, г-жо Беновска, категорично е това!



Илиана Беновска: От другите ТЕЦ-ове?



Борислав Сандов: Точно така! Вятърът беше от Гълъбово към Димитровград! Това са официални данни от НИМХ. Имаше пренос на замърсяване от Гълъбово към Димитровград и тогава имаше замърсяване и в Гълъбово, и в Димитровград!



Илиана Беновска: Добре, защото тогава само "Марица 3“ е спряна, след като не е указано кои от тези 6 ТЕЦ-а замърсява целия регион? Защо само "Марица 3“ е спрян?



Борислав Сандов: Нарушенията, които са установили в съда в Люксембург е за замърсяване в този регион, а не, че един ТЕЦ замърсява целия регион. В същия момент този ТЕЦ "Марица 3“ има системни нарушения по отношение нивата на серен диоксид. 30 пъти миналата година. 8 за тази година до неговото спиране!



Илиана Беновска: Една молба? Никой не е длъжен да се рови в сайта! Можете ли, имате голям екип, системно да направите един преглед кой, кога, какво, за да бъдете наистина убедителен, а не да изглеждате, че днес ще свършите някаква дейност срещу "Марица 3“?



Борислав Сандов: Кажете кои данни и ще бъдат публикувани!



Илиана Беновска: Данните от 2007 до 2018 г., или за последния месец преди да затворите "Марица 3“, или за последната половин година! Кой колко е замърсявал този регион? Казвам Ви го приятелски! За да бъде справедливо това, че затваряте само единия ТЕЦ!



Борислав Сандов: Така, данните, освен че са налични, ще направим така, че да бъдат изведени в отделна статия, да са отделни, подредени в таблици за тази година! И ще бъдат представени. Ако искате, може и за миналата година. Просто това създава допълнителна работа, при положение, че те са налични така или иначе, осреднени! Но ще бъдат извадени и ще бъдат представени пред медиите!



Илиана Беновска: Много благодаря! Ще го огласите публично, нали?



Борислав Сандов: Да, публично!



Илиана Беновска: Добре, благодаря!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Е, инж. Спасов, както се пее в една песен на Тони Димитрова – "Обещания, обещания, обещания!“. Това е от 16-ти май!“. Любомир Спасов отговори: "Това, което аз мога да ви обещая, никой не може да ви го даде, нали така беше! В периода, за който имаме наказателна процедура, ТЕЦ "Марица 3“ не е работил! Той е бил студен резерв! Така че това са си може би негови виждания и въжделения“.

Беновска отвърна: "Както казваше министър-председателят, вече бивш, Кирил Петков, малко алангро ли се действа в енергетиката!?“. Любомир Спасов отговори, че наистина се действа малко прибързано, на едро, без хубав анализ! Той продължи, че ТЕЦ "Марица 3“ ще се справи с поставените изисквания, защото в момента се извършва много сериозна ремонтна програма. В началото на отоплителния сезон ще бъдат в рамките на всички норми!

Цените на електроенергията.

"Какви ще бъдат цените на "Бобов дол“ през отоплителния сезон, в София скачат с 33%?“, попита Беновска. Спасов отговори, че с 33% ще се повиши цената на парното, но ТЕЦ "Бобов дол“ не е на регулирания пазар, той продава изцяло на борсата. Тоест цената на тока се определя от борсовата цена към дадения период. В момента цената наистина е малко висока.

Какво очакват от следващите управляващи?

Любомир Спасов заяви, че се надява следващия кабинет да бъде от хора, които са дошли, за да свършат работа и гледат на всички като на равни. Той продължи: "Не едни да са по-любими и по-близки! Не трябва да се отнасяме към предприятията в тази държава като мащеха към собствено и към чуждо дете! Не е редно и това не води до засилване на държавата, до стабилизиране на икономически процеси! Не е добре за никой от обществото!“.

Подаръкът.

Беновска подари на госта си тениската на предаването с думите: "Вчера подарих на Кирил Петков тениската на предаването, която подаряваме от доста време на политиците, понеже Харвард стана модерно, ние подаряваме Harvard law, just kidding отдолу пише – просто се шегувам. Асен Василев не пожела да вземе тази тениска, по-скоро НСО ми забрани, аз после не можах! Но на Кирил Петков връчих после, така че ще си имате еднакви тениски!“. Инж. Спасов отговори: "Аз мисля, че ние имаме учебни заведения, които дават не по-лошо образование!“. Така завърши разговорът между инж. Любомир Спасов и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-и юли 2022 г.