Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и съобщенията, отговаря на въпроси на Илиана Беновска по време на пресконференция от 4-ти август 2022 г. след среща с представители на автомобилния и автобусния бранш, излъчена директно във facebook.com/iliana.benovska , в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz.





Илиана Беновска: Здравейте, вицепремиер Алексиев и на добър час! Ние всички тук сме свидетели каква битка водиха всички тези хора до Вас тук в момента! Няма да анализирам лично аз като журналист какво и защо е било, но само ще Ви кажа, г-жо Милтенова, че може би разпределението на парите от 2016 постановление е предизборно с цел гласоподавателя, това е политическа шега!

Влизам по същество, току изтече новината, министър Алексиев, че Вие, като вицепремиер, ще отговаряте за МРРБ, за Министерствата на енергетиката, на икономиката, на иновациите и околната среда и водите и други, но да не ги изреждам. Така че да знаете госпожи и господа превозвачи, че всичко е в ръцете на вицепремиера Алексиев! И сега искам да попитам – ще документирате ли някакво споразумение от тази среща? Не Меморандума Gemcorp, г-н Алексиев, но някакъв документ и някакви срокове?



Христо Алексиев: Ние се обединихме по една около една обща позиция по кои стъпки и мерки да работим! Аз го споменах по отношение на ТОЛ – таксите, гранични преходи, горива, проверката в "Автомобилна администрация“ във връзка с подадените от автомобилния бранш сигнали!



Илиана Беновска: Чух и за преструктуриране на "Автомобилна администрация“!



Христо Алексиев: Това вече е друг въпрос, но тези 4 неща, по първите 3 трябва да бъдат набелязани ясни мерки! Ние се разбрахме и във времето кога кой какво да даде, за да може да имаме вече конкретни резултати в близките 2-3 седмици!



Илиана Беновска: Добре, но думата "лети“, ще има ли някакъв документ?



Христо Алексиев: Ще има! След като приключи тази пресконференция ние ще приемем някаква обща позиция по тези неща, които споменах!



Илиана Беновска: Вторият ми въпрос е по отношение на наследството, което Ви оставя предишния министър Събев – проблеми на "Капитан Андреево“, на "Дунав мост“, г-н Петко Ангелов сигурно Ви е казал, както и Илиян Филипов как си платиха камионите на погиналия в Гърция ферибот, "Български пощи“, БДЖ уж расте, самолетната линия със Скопие! Как ще се оправите с това наследство, защото тези проблеми са част от цялото?



Христо Алексиев: Все още не съм направил оценка на цялото си наследство, но ще се справя както друг път!



Илиана Беновска: И последен въпрос, Вие, като принципал на министерствата, които изредих, и на енергетиката, какъв контрол и как всъщност, защото цените на горивата касаят превозвачите, как ще процедирате в делови план, защото това не е само български проблем, той се усложни по български, но той е световен проблем?



Христо Алексиев: Аз в началото казах и в моето изложение, ние няма как оттук или от малка България да борим световните кризи, ескалацията на цените в световен мащаб или на европейско ниво! Но много добре се вижда, че ако ръстът на инфлацията средно за Европа е един, то за България е два пъти повече! Тоест това, върху което ще се концентрираме, е да борим този ръст, който е породен от грешни публични политики, от нерегламентирани схеми. Там е нашата концентрация, там ще бъдат концентрирани нашите усилия. Ние не можем да решаваме глобални кризи и въпроси, но трябва да си подредим нашата къщичка. И аз съм сигурен, че ако се приложат определени мерки, поне ръстът на инфлацията в България ще започне да се доближава за средния ръст за Европа! Това горе-долу е целта, която искаме да постигнем! И това е пътят, по който искаме да вървим!



Медия: Ще Ви стигне ли време да направите одит на ТОЛ-системата?



Христо Алексиев: Цялостен одит на ТОЛ-системата би отнел много време, не мога да приема такъв ангажимент! С колегата министър на регионалното развитие и благоустройството ще проведем такива разговори. За мен е необходимо такова действие. Въпросът е, че времето е кратко. Но трябва да се работи и в тази посока, да!





Илиана Беновска: А заради това кратко време само тези споменати 4 неща ли ще успеете да свършите?



Христо Алексиев: Те не са малки неща! Има и други по-малки неща, но те са също много важни. Така че ние имаме поне 5-6 задачи, които сме набелязали! Плюс това аз съм свикнал винаги да си изпълнявам обещанията, както са свидетели миналия път – обещах 3 неща и ги свърших! Затова, и като мъж, аз държа на думата си и не мога да обещая повече от това, което мога да изпълня!