Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и Киев са горди, че са домакини на среща на външните министри на ЕС в един момент, в който се случват събития не особено приятни за Киев - решението на Камарата на представителите на Конгреса в Съединените американски щати, когато беше отказана допълнителна помощ за Украйна, независимо от изявленията на президента Байдън, че до последно САЩ ще подкрепят Киев. В същото време победата на Фицо на изборите в Словакия в събота. На фона на негови изказвания, че ще промени курса на политиката на Братислава, във връзка с помощта за Украйна и санкциите към Русия. Това са сигнали, че има промяна в известни настроения и затова Киев е горд, че все пак 23-ма външни министри на ЕС, под егидата на Борел, се събраха там и беседваха за перспективите на Украйна за членство в ЕС и съответно помощта, която ЕС ще оказва на Украйна и в бъдеще. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Зорница Илиева, международен анализатор.

По думите й посещенията, които е направил Жозеп Борел в Украйна са много ключови: "Той е посетил Одеса, където му е обяснявана историята и културните придобивки, които има този град. Но едва ли му е споменато това, което пък Москва разпространява месеци наред из целия свят, че градът е създаден от Екатерина Втора, какво е изградено там, какъв е приносът на Руската империя, предимно за този град Одеса.

В същото време той е бил на една церемония на Бабин Яр (бел.ред. Мемориалният център на Холокоста), където са избити 41 000 евреи в началото на Втората световна война. И тук вече може веднага да се направи връзка, дали това не е пък съзнателен сигнал от страна и на Киев, и на Брюксел, след случката, която стана в канадския парламент, след аплодирането на един възрастен деец по време на Втората световна война. На фона на всички събития, които се случват напоследък, винаги процесите протичат в пряка връзка. Европейският съюз определено е получил възможността сега да доказва не само привързаността си към Украйна, но и поемане на цялата грижа за Украйна", коментира международния анализатор.

По думите й Съединените американски щати не крият, че насочват погледа си към Китай и към Азиатско-Тихоокеанския регион: "Затова и намалява помощта за Украйна. Да не говорим, че има много статии във водещи вашингтонски вестници, в които се пише, че се подготвят избори в Украйна и смяната на Зеленски март следващата година. В Москва пишат във връзка с тази среща в Киев, че е “Проклятието на Зеленски", т.е. всички тези премиери или лидери на водещи на страни в света, визирам Финландия, Япония, Драги в Италия, а сега и победата на Фицо, които са се ръкували в последния момент със Зеленски, всички много скоро след това са падали от власт", добави Зорница Илиева.

Тя обаче уточни, че всички решения, които ще се вземат в Киев са именно във връзка с помощта, която ЕС ще дава на Украйна и обещанията много скоро тя да бъде приета за член на Европейския съюз.