Днешният Хълм на освободителите в Пловдив е носел различни имена в миналото. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" историкът Видин Сукарев, от Регионален исторически музей в Пловдив.

"Всички знаят, че турското наименование на хълма е Бунарджик. В превод думата "бунарджик" означава изворче. Знаем, че на Хълма е имало е извор, който е каптиран в северната му част и мисля, че до ден днешен се използва за водоснабдителни цели", поясни Сукарев.

По време на римляните носел странно име – Хълмът на Херкулес, чиято статуя се намирала на хълма.

През годините името на тепето е било променяно. В един период хълмът се е казвал "Александър Втори". Имало е и време, през което са го наричали дори "Сталин хълм". Това е било в края на 40-те и началото на 50-те години, когато преименоват и бул. “Руски" на бул. “Сталин".

"Със сигурност годините са 1947-1948 г. и постепенно след 1954-1955 г. изчезват данните за тези наименования, което означава, че може би престават да се използват във връзка с разведряването и дестанилизацията. Но е факт наистина, че “Бунарджика" е бил и "Сталин хълм". През 1881 г. там е направен първият паметник в памет на освободителя. После нещата допълнително се доразвиват с Паметника на съветската армия, наречен още "Альоша". И от много време трайно в местната, пък и общата национална памет, този хълм се знае по този начин. Въпреки че има много още интересни обстоятелства, свързани с миналото му", добави Видин Сукарев.

В средата на 30-те години, по предложение на кмета Божидар Здравков, хълмът е преименуван на Хълм на освободителите.