Българските празници като този на Съединението са свързани с опита да се обясни на учениците зад граница тяхната българска идентичност. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" Живка Милова, директор на българското училище "Народни будители“ в Паралимни, Кипър. "Това е изключително важно, тъй като децата, които са второ или трето поколение емигранти, губят пряк контакт с България", добави тя.

Българската диаспора в Кипър се състои от около 40 000 души. Учебното заведение тази година има 15-годишен юбилей. Започва с 20 деца, а днес има над 100 ученици, разказва Милова.

Смисълът на празника трябва да бъде много добре разбран от учениците, които не живеят в страната ни, смята тя. Националните празници са част от обучението на възпитаниците й, защото не е достатъчно децата в чужбина да учат майчин език, география и история. Датите от национално значение са връзката, която е останала между учениците и отечеството им. Те все по-рядко посещават България, а трябва да знаят кои са и откъде са. Трябва да имат национална гордост, категорична е директорът.

По случай празника училището изнася открит урок, на който по-големите деца разказват за Съединението на по-малките. Четат се откъси от български художествени творби и документи във връзка с обединението ни. Българите в Кипър винаги са били задружни, а обединителните им центрове са българските училища на острова, свидетелства Милова. Училищните празници са и празници на българските общности зад градица.

Децата в училище "Народни будители“ посещават народни танци и изучават български занаяти. Говорим с тях за неща извън учебните програми, за да опознаят добре фолклора и обредната ни система, добавя Милова. Тя открои ключовата роля на родителите в обучението, защото именно те решават дали искат децата им да посещават българско училище в чужбина.

Освен 6 септември обединителни дати са 24 май, 3 март, когато училището в Паралимни има много големи тържества. Фолклорните събори също са част от дейността на неделните училища. Хората си помагат, по повод юбилея на училището например то е обновено с доброволния труд на родители и съмишленици.

България подкрепя училищата с министерско постановление – образователното ведомство отпуска определени средства, които обаче не са достатъчни за издръжката на убечните заведения. По-голямата част за съществуване на тези образователни институции се набавя от такси от родителите, завършва Милова.