Здравето на хората се влияе директно от изсичането на горите. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Ученият доц. Габриел Кордоба, работещ в Япония, изследва как изсичането на горите в Камбоджа влияе върху женското и детското здраве. За последните 20 години 52% от горите там са унищожени. "Той установява връзка между това, че изсичането на горите води до анемия при жените. Анемията ги прави по-склонни да се разболяват от малария, а това оказва пряко влияние върху генетичните показатели на тяхното поколение. Техните деца страдат от по-ниско тегло и ръст и повече заболявания с възрастта спрямо поколението преди 2002 г. Това се дължи на по-малкото кислород във въздуха, по-лошия климат“, обясни доц. Тодорова.

Изсичането на горите се отразява и върху качеството на почвите, защото когато дърветата не задържат солите и водата, почвата ерозира много повече. В резултат отглежданите храни са с по-лоши характеристики и по-малка хранителна стойност, с по-малко витамини и минерали. Качеството на растителната храна се отразява и върху качеството на животинските продукти. "Т.е. не само въздухът – всичко се мултиплицира върху растенията и животните и това удря върху нашето здраве“, поясни доц. Тодорова.