Проучване в САЩ показва, че поколението Z е много по-склонно да подкрепя Палестина. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Оказа се, че конфликтът в ивицата Газа изненадващо много вълнува поколението Z, , родено между 1996 и 2009 г., за разлика от всякакви други политически теми.

Някои от представителите на това поколение поставят знак за равенство дори между действията на Хамас  и Палестина, отбеляза доц. Тодорова. "Те са склонни да оправдаят техните действия, защото смятат, че това е подобно на активизма, свързан с поругаването на шедьоври от изкуството, които биват заливани с храна, за да се привлече внимание. По същия начин те смятат, че терористичният акт на "Хамас“ от миналия октомври е отчаян опит за привличане на внимание. Те нямат представа за историческия контекст на конфликта, нямат съзнание за историчност и не могат да направят анализ и да проследят откъде идва проблемът“, обясни тя.

“Поколението Z силно се влияе от разказването на истории, от “тук и сега."."Колкото по-емоционална и ангажираща е историята, толкова повече те са склонни да приемат нещата такива, каквито са, каквито ги виждат като въздействие, без да се интересуват от историческия контекст“, допълни Мариана Тодорова.