Изследователят Антъни Гилбърт се опитва да направи сравнение между процесите, които се развиват около създаването на все по-нови поколения изкуствен интелект, с все по-съвършени механизми и рефлекси върху околната среда, и това, което се е случвало в средновековието и търсенето на Философския камък и на формулата за изкуствено синтезирано злато. Това твърдение е много интересно и оригинално и предизвиква огромна полемика. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Според Гилбърт хора като Илън Мъск и Сам Алтман не разбират изцяло как работят техните продукти и всъщност ги представят много неточно. Изследователят отправя критики към Илън Мъск за това, че иска мораториум върху продължаващите разработки на изкуствения интелект. От друга страна той посочва, че Мъск създава инструмент за комуникация между човешкия мозък и изкуствен интелект и по този начин се опитва да качи човечеството на съвсем ново равнище, отбеляза Мариана Тодорова.  

Тя посочи, че халюцинациите и липсата на критерии за истинност са един от най-големите проблеми на изкуствения интелект и за момента няма механизъм, чрез който те да бъдат отстранени. Антъни Гилбърт дава пример със Сам Алтман, който защитава този дефект на езиковия модел ChatGPT 3, казвайки, че халюцинацията не е толкова лоша, че тя е уникална и ни помага да разберем себе си по-добре. "Гилбърт казва: Всъщност те говорят едно, правят друго, търсят трето конкурентно предимство и създават много очаквания в обществото, че първо знаят какво правят и че носят отговорност, но всъщност искат едно, вероятно за да спрат конкуренцията и те да напреднат, или пък пледират за глобален консенсус и същевременно пускат свой продукт, без да са го съгласували и помислили за моралните и техническите въпроси", обясни футурологът.