С водосвет на бойните знамена и знамената светини в столицата започна честването на Деня на храбростта и празника на българската армия.

От три години насам отново военен парад в Деня на храбростта в София. Тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия. Преди ритуала президентът Румен Радев поздрави по случай празника гвардейците, курсантите, войниците, матросите, парашутистите от представителните блокове.

Водосветът се отслужва от Мелнишкия епископ Герасим. В ритуала участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителните блокове на Въоръжените сили с бойните си знамена.

Вертолетът Ми-17 ще открие парада с националния трибагреник

62 бойни машини и около 800 военнослужещи ще участват в честванията за Деня на храбростта и празника на Българската армия.

174-ма музиканти от военните оркестри ще свирят по време на военния парад. Военновъздушна техника - самолети и вертолети са предислоцирани от авиобазите в Крумово и Безмер.

В строя на сухопътните войски има танкове, гаубици, ракетни комплекси С-300.

Командосите от специалните сили се отличават, защото носят пълно бойно тактическо оборудване. За първи път силите за специални операции ще покажат 8 бронирани машини.

В честванията на празника в столицата ще участват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.