В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) беше дадено началото на етап "Интензивна подготовка“, с който завършва модул "Начална военна подготовка“ за военнослужещите, назначени за оператори, във формированията "Специални сили“, съобщават от Министерството на отбраната.

Церемонията по откриването се проведе на 27 ноември. Строят на обучаемите беше приет от заместник-командира на СКСО полковник Иван Райков, в присъствието на техните командири и главни сержанти на 1-а, 3-а, 68-а и 86-а група "Специални сили“.

Интензивната подготовка се провежда на Специализирания учебно-тренировъчен комплекс "Црънча“ и в прилежащи райони със силно пресечена планинско-гориста местност, под ръководството и контрола на инструктори от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО с командир майор Петър Влахов. Подготовката има за цел, след тежки физически и психически натоварвания, да селектира кандидатите за бойните формирования на СКСО. В нея участват новоназначени офицери, сержанти и войници на длъжности в бойните подразделения на групите "Специални сили“, които по време на обучението си нямат имена и отличителни знаци за своето звание, а само персонален номер. Веднага след церемонията по откриването, обучаемите се отправиха към първото си изпитание – пеши марш, нощем, с 12-километров преход в пресечена местност с множество препятствия от различен характер.