Заместник-министърът на вътрешните работи Таня Райчева участва в редовното заседание на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи“ във формат "Вътрешни работи“, което се провежда днес в Люксембург, съобщиха от МВР. Темите от дневния ред са свързани с Шенгенското пространство, ситуацията в Украйна, както и реформата в областта на миграцията и убежището.

България високо оценява факта, че както Комисията, така и Председателството, се позовават на бъдещото консолидиране на Шенген и специфичното положение на някои държави членки при тяхната шенгенска интеграция. Очакваме Съветът да предприеме необходимите стъпки до края на годината, за да може България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство.

Сред главните приоритети е продължаване на усилията за подкрепа на интеграцията на украинските граждани в ЕС, е споделеното виждане на държавите членки. Българското правителство продължава да прилага необходимите грижи и мерки в тази насока за останалите над 80 000 души с временна закрила у нас – отчете заместник-министър Райчева и представи пред колегите си конкретни данни.

Страната ни подкрепя поетапния подход и бързото финализиране на реформата в областта на убежището. В този смисъл са оценени усилията за постигане на балансиран първи етап, включващ достатъчна гъвкавост при процедурите без с това да се отслабва защитата на границите и мерките за предотвратяване на вторичните движения.

В рамките на заседанието делегатите отново подчертаха, че ключов елемент за доверието в рамките на Съюза са силните и сигурни граници на ЕС. Те създават стабилна среда и осигуряват условия за ефективно полицейско сътрудничество.