Миграцията е най-очевидната тема, в която Европейският съюз се проваля в защитата на правата на човека. Проблемът е от години и той се изостря във времето. Това каза Захари Янков – старши правен експерт към Българския център за нестопанско право, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Коментарът е по повод последния доклад на неправителствената организация "Хюман Райтс Уоч“, според който Европейският съюз се проваля в защитата на най-нуждаещите се. Според него политиката по отношение на миграцията е смъртоносна, а демокрацията отслабва. 

Европейският съюз няма адекватен механизъм за защита на правата на мигрантите и за осигуряване на безопасен и легален начин за подаване на молби за убежище в Европа, коментира той. По думите му сключеното споразумение с Турция за мигрантите е използвано от южната ни съседка като инструмент за изнудване. "Ердоган държи Европа в шах. Всеки път, когато той направи някои нарушения на правата на човека, критиката към него ще бъде по-тихичка, за да държи той мигрантите в Турция“, поясни Захари Янков. 

Подобни двустранни споразумения има и между някои страни членки на ЕС с държави от Африка, но те са в ущърб на правата мигрантите, коментира той.  

"Хюман Райтс Уоч“, както и много други правозащитни организации, посочват, че на българо-турската граница се случват незаконни отблъсквания. "Това по същество е нарушение на българската държава към ангажимента й да приема бежанци. И тук идва въпросът може ли един бежанец от Турция законно да подаде своята молба за убежище в България. Отговорът е "не“, коментира Янков.  

Конвенцията за бежанците на ООН е приета от България и почти всички европейски държави още през 50-те години на ХХ век. В хода на времето тази конвенция обаче остава "гола“. "По същата бежанска конвенция не се счита за незаконно преминаване на граница, ако то е с цел търсене на убежище – има такава гаранция в самата конвенция“, припомни правният експерт.  

Отношението на Европа към бежанците е различно, посочи Захари Янков. "Когато започна войната в Украйна и бежанският поток се създадоха легални начини тези хора да търсят убежище. Приведе се в действие един специален механизъм за олекотен режим за първи път в историята на Европейския съюз – само поради факта, че идваш от Украйна, априори ти имаш право на убежище. Украинските бежанци бяха третирани правилно, за сметка на всички останали. Някои правозащитници казват, че ние делим бежанците на "правилни“ и "грешни“ – "грешните“ идват от Близкия изток и Африка, "правилните“ идват от Украйна. Няма "правилни“ и "грешни“ бежанци, има правилен и грешен подход. Спрямо украинците показахме как трябва да се случват нещата“, коментира той.  

От 2012 до 2022 г. през България са преминали 30 000 бежанци. През 2022 г. в България са влезли и са се регистрирали 800 000 бежанци и това са предимно хора от Украйна, посочи експертът. 

Докладът на "Хюман Райтс Уоч“ констатира още, че бездомните, хората с увреждания, ромите и домакинствата с един родител у нас нямат достъп до обществени услуги.  

Според Захари Янков осветяването на случаите на домашно насилие през последните години означава, че обществото става по-чувствително към темата. "Протестите, които видяхме това лято след случая "Дебора“, ни демонстрират, че гражданското общество е работило ефективно през последните 15-20 години. Ние постигаме напредък. Включително и законодателните промени, които де факто въвеждат много от мерките, които са предвидени в Истанбулската конвенция. Законът е важно нещо, той ни дава основата, но без да имаме човешки ресурс, без да имаме обучени полицейски служители, без да имаме взаимна свързаност между неправителствени организации, социални услуги и органи на реда, няма да проработи нито един закон“, каза още Янков.